Премиерът Бойко Борисов днес отново бе на живо във фейсбук, но този път не шофира с джипа, а летя с хеликоптер. Целта - инспекция и по въздух, и на земята на строителството на продължението на "Турски поток" през България, което той продължава да нарича "Балкански поток". Нещо повече - настоя всички да го наричат така, когато става дума за тръбата през България, свързваща турската и сръбската граница. 

"Строителство на „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен", анонсира министър-председателят, а от борда на хеликоптера искаше да се види ясно как тръбите са до хоризонта. И обясни, че трябва "хората да видят проекти с какъв мащаб се строят в България".  Сам настояваше пилотът на вертолета да прелети над самите изкопи и тръби по трасето - за да се вижда по-добре. Разказваше и как като се положат тръби, хумусният слой на почвата се връща обратно, а наоколо - ниви. 

"Ще изпратя снимките на Владимир Путин, за да види руският президент, че се работи в България", закани се още Борисов, а после - вече пред журналисти - припомни как Путин и сръбският му колега Александър Вучич несправедливо обвинили от Сочи страната ни, че бави строителството на газопровода. И пак повтори любимата си теза, че ако имало забавяне, то било заради прозрачните процедури за избор на строители, защото България спазва правилата на Брюксел, както и заради обжалванията в съда. 

Министър-председателят изброи, че са доставени и положени 18 000 тръби, други 3 700 тръби са на бургаското пристанище, на терен работят 400 работници - италианци, българи и саудитците от "Аркад", които са официалният изпълнител на трасето. Стоят се по 5 км на ден, по две влакови композиции тръби, а над изпълняващия се участък днес полетът бил 45 минути. 

Борисов заяви, че до края на май газопроводът трябва да е готов. Тъй като и италианци работят по трасето - министър-председателят съобщи, че в края на януари у нас пристига италианският му колега Джузепе Конте и "ще го докарат тука да види". 

"Балканският (турски) поток" и санкциите на САЩ

Първият въпрос от журналист към Борисов, когато кацна около строежа, бе дали изграждането на тръбата ще продължи с оглед на приетите от САЩ санкции за компаниите, свързани със "Северен поток"-2 и "Турски поток". Още преди питането да бъде довършено, министър-председателят го прекъсна:

- Няма "Турски поток"... Момент, формулирайте отначало въпроса, защото виждате, че се строи и бъдещето време към тоя момент не е правилният въпрос...

- Въпросът е в контекста - за санкциите, които САЩ обявиха, че ще наложат за всяко продължение на "Турски поток", продължи питането.

- Аз за Турция не отговарям. Дайте друг въпрос, заяви премиерът.

После, след като разказа какво е видял, продължи мисълта си: 

"Неслучайно така сме го озаглавили, така сме го презентирали в Брюксел - газов хъб "Балкан" - Томислав Дончев му е кръстник, не съм аз, той навремето беше по-прозорлив от мен, аз съм по-националист, исках да е български...

... Така газовият хъб "Балкан" и връзките към него се наричат "Балкански поток" и много ви моля да го наричате така. Който иска, сега, да го нарича по друг начин, но ние това сме го узаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия, затова ни бяха дадени пари от Брюксел за газовия хъб "Балкан", уведомил съм и турския президент, и руския президент, че ние държим на територията да се нарича "Балкански поток". Оттук влиза в Сърбия и те да си го наричат както искат..." Премиерът съобщи още, че на 8 януари в България ще е заместник държавния секретар на САЩ Дейвид Хил и с него ще се продължи работата по подписаното при посещенито му в Белия дом споразумение между България и САЩ, което включва и темата "енергетика". Борисов припомни, че в документа пише, че България е газов разпределителен център на Балканите. 

Борисов обаче впоследствие се върна на темата със санкциите на САЩ и обясни, че геополитика се прави с прозрачност, а не като БСП, когато казвали, че не били спрели "Южен поток", но заповедта за това била представена. На база на споразумението със САЩ премиерът декларира, че статегическото положение на България значи, че "ние сме се съгласили, че тука ще има азерски, американски, катарски, израелски, гръцки, кипърски, турски, руски газ и когато имаш газова магистрала - по нея ще могат да превозват всички, които имат газ".

"А ние, тоест вие, българските граждани, ще получавате транзитни такси. Това защитавам. Аз не съм се крил от американските санкции. Аз съм отишъл в Белия дом да кажа: Вижте, санкционирайте си тези, които имат някаква вина. Ние сме си спазили всички процедури, най-прозрачни... И спрете да го наричате турски, това е "Балкански поток". А санкциите са за турски..."