Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей е заповядал на силите на реда да направят "всичко, каквото трябва", за да потушат протестите срещу въвеждането на дажби за горива и повишаването на цените им. Това съобщава днес Ройтерс в специална кореспонденция, основаваща се на източници близки до висшето иранско ръководство и до органите на реда.
Според съобщението близо 1500 души са били убити за по-малко от две седмици по време на бунтовете, започнали на 15 ноември т.г.
Броят на жертвите включва 17 тийнейджъри и 400 жени. Това е значително над 304-те жертви, докладвани от Амнести интернешънъл на 16 декември и от "стотиците",
за които споменава Държавният департамент на САЩ в изявление за агенцията.

Тя припомня, че, започнали като спонтанно и разпокъсано социално недоволство, протестите са обхванали 100 града и са взели политически обрат, превръщайки се в най-голямата заплаха за властта на аятоласите от началото на ислямската революция през 1979 г.

"Ислямската република е в опасност. Направете всичко, което трябва, за да я прекратите. Имате моята заповед", е казал 80-годишният Хаменей на извънредна среща на висшето държавно и военно ръководство на 17 ноември, пише Ройтерс позовавайки се на неназован вътрешен източник.

Хаменеий е бил особено гневен, защото на места демонстранти са горили портрета му и са разрушили статуя на основателя на ислямската република аятолах Рухола Хомейни. 

Иран е изправен пред най-големите в историята на теократичното управление икономически затруднения заради икономическите санкции, които САЩ възобновиха през 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от международната ядрена сделка, сключена три години по-рано.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Гадост - 80-годишен убива

Гадост - 80-годишен убива 1500. Тоя май ще свърши сато Садам и Кадафи, а не като Сталин и Кастро

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.