Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-малко 304 души са били убити в Иран по време на репресиите на протестите срещу покачването на цените на бензина, предадоха световните агенции, като се позоваха на неправителствената организация Амнести интернешънъл, цитирана от БТА. Протестите засегнаха Иран в периода 15-18 ноември.

"Иранските власти продължават своята ожесточена репресия след протестите в национален мащаб, започнали на 15 ноември, като арестуват хиляди противници на режима, както и журналисти, защитници на човешките права и студенти, за да им попречат да кажат онова, което мислят за тази невъобразима репресия", се казва в изявление на неправителствената организация.

Амнести допълва, че е завишила статистиката си за жертвите в Иран. Последно на 2 декември организацията съобщи за най-малко 208 убити, припомня Франс прес. Амнести допълва, че новите данни за най-малко 304 убити, показвали че сред тях има и най-малко двама тийнейджъри на 15 и 17 години.

Неправителствената организация допълва, че е събрала ужасяващи свидетелски разкази на очевидци, които навеждат на мисълта, че иранските власти, почти незабавно, след като са избили стотици души, са прибягнали до широкомащабна репресия, замислена, за да вдъхне страх на всички и те да не говорят открито за случилото се.

Досега иранските власти потвърдиха само смъртта на пет души по време на протестите, като казаха, че сред тях има четирима членове на силите за сигурност и един цивилен. В началото на декември иранското правителство обяви, че ще публикува официална равносметка за убитите по време на протестите, основаваща се на данните на Националния институт за съдебна медицина. Но досега това така и не се е случило.
Днес Амнести призова още иранските власти да освободят незабавно и безусловно всички, които са задържани на произволен принцип и прикани международната общност да упражни натиск над Иран, без да се бави, в противен случай хилядите задържани ще продължат да са заплашени от мъчения и от лошо отношение.
 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.