Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева даде свой принос към темата за Брекзит. Или поне към правописа на думата.

Според Караянчева проточилата се раздяла на Великобритания с ЕС се изписва БрекзиД.

Така шефката на НС е изписала думата, която според нея определя 2019 г. Това стана по време на участието на Караянчева в "Годината" на Дарик радио. Снимката на посланието ѝ беше разпространена във фейсбук от столичния общински съветник Борис Бонев, който също взе участие в предаването.

Фотосът беше придружен и със следното пояснение, за не стават грешки: "Думата на 2019г. според председателя на 44-тото Народно събрание е "БрекзиД". :)".

Реакциите в социалните мрежи не закъсняха.

По-късно Караянчева реши да оправдае "новаторския" си правопис отново във фейсбук. Тя се е опитала да влее инициалите на премиера на Великобритания Борис Джонсън в Брекзит, става ясно от доста оплетеното ѝ разяснение.

Всичко било въпрос на символизъм, който останал скрит от Бонев.

"Главно "Б" и главно "Д", Boris Bonev! БрекзиД във варианта на Борис Джонсън! В една дума инициалите на Борис Джонсън и напускането на Великобритания. Това е вярната дума, а не Брекзит, защото без Борис Джонсън, той би бил невъзможен! Предложих малко повече символизъм! И закачка с всички, които писаха след това на таблото на "Годината" на Дарик! Радвам се, че някой го забеляза. Но жалко, че не схвана хумора и символите, Boris Bonev!"

Като си в криза, едно "извинявайте" прави чудеса

Правило №3 на кризисните комуникации: Като си в криза, едно "извинявайте" прави чудеса.

Това отбеляза в профила си във фейсбук пиар експертът Любомир Аламанов по повод новаторските обяснения на Караянчева.

Ето и още някои реакции:

И едно напомняне за друго езиково "попадение" на Караянчева. 

През 2016 г. Караянчева блесна и с географски познания, когато обяви, че столицата на Китай - Пекин, е във Витнам.

Тогава тя не се отдаде на символни тълкувания, вероятно защото не беше още шефка на НС и не беше дорасла до такова ниво на абстрактното мислене. И направо призна, че е направила грешка. 

"Имах отличен по география в училище и силно се надявам, че братският китайски народ ще ми прости „трансфера" на Пекин във... Виетнам, който в момент на афект допуснах от трибуната на парламента. Станалото-станало. Гафът си е гаф и няма да го замазвам със задна дата. "Дума дупка не прави", е рекъл народът", написа Караянчева преди три години.