Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви бедствено положение в града заради кризата с водата. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината.

На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Добрата новина от последната една седмица е, че има раздвижване в държавната администрация в София, защото близо месец това чудене какви точно мерки да се предприемат и по какъв начин трябва да бъдат направени, ни идваха малко в повече”, заяви преди заседанието пред Нова телевизия кметът Владимиров.

„Вече има конкретни действия и конкретни стъпки. Министърът на икономиката г-н Караниколов ще бъде в Перник, за да поеме координацията на всички спешни действия, които веднага след въвеждането на бедственото положение ще бъдат предприети от страна на държавата”, каза още той.

„Действията, които ще се предприемат са сондажи, изграждане на съоръжение и подкрепа на плана на инженер Русев, който е изключително евтин, но всички се надяваме да бъде ефективен. Той най-добре познава планината, всички водохващания и всички пещери”, допълни Станислав Владимиров.

След заседанието градоначалникът заяви следното пред БНТ:

“Току що приключи второто заседание на кризисния щаб. Обявихме бедствено положение. Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи. Г-н Караниколов е вече тук на терен заедно с държавната компания “Монтажи”, които ще започнат още от днес строително-монтажни дейности за довеждането на по-голямо количество вода в язовир “Студена”.

Знаете притокът на язовир “Студена” е изключително нисък, оттокът е сравнително голям въпреки водния режим, който сме въвели, затова се налагат спешни аварийни дейности, които да увеличат притока към язовир “Студена”.

Сондажи, съоръжения с прихващането на водоизточници, които да бъдат пренасочени директно към язовир “Студена”, знаете инж. Русев също има един план за действие, който е изключително евтин, надяваме се да се окаже ефективен - той включва източването на води от пещерите, довеждането и хващането на допълнителни притоци, които да бъдат насочени към язовир “Студена”. Това са действията, които ще бъдат предприети от днес.

"Относно протестите в Перник кметът каза, че е нормално всички да са гневни. “По-скоро вече трябва всички ние да се обединим за действията, които трябва да направим, за довеждането на повече вода в язовир “Студена”. Да, всички сме гневни, но това не мисля, че ще ни помогне с тази ситуация”, допълни Владимиров.