Бизнес съдружник на личния адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани е получил 1 милион долара през септември от украински олигарх, на когото американското правосъдие повдигна обвинения и който сега се намира в Австрия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разкритията бяха направени по време на предварително заседание в Ню Йорк по случая с Лев Парнас, бизнес съдружник на Джулиани, който очаква началото на процес по обвинения за незаконно финансиране на предизборни кампании на американски политици. Смята се, че част от средствата са били използвани, за да се повлияе на американската политика спрямо Украйна.

Адвокатът на украинския олигарх Дмитро Фирташ е платил сумата. Милиардерът е обвинен в заговор за плащане на подкупи в Индия във връзка с предприятие за добив на титан.

По тези обвинения Фирташ беше арестуван в Австрия през 2014 г. Той ги отрича и сега се бори срещу есктрадиция към САЩ. Виенски съд го пусна на свобода, докато тече делото по обжалването на екстрадицията.

Сумата от 1 милион долара е постъпила по сметка на името на съпругата на Лев Парнас - Светлана. Адвокат на Парнас заяви, че парите са били заем, отпуснат с цел да се купи къща на стойност 4,5 милиона долара.

Парнас обаче пропуснал да съобщи за тази сума по време на разследване на авоарите му и поради тази причина прокурори поискаха да се отмени гаранцията, под която той е пуснат в очакване на процеса си. Съдия по делото обаче отказа да я отмени и да върне Парнас в ареста.

Парнас и неговият съдружник Игор Фруман са работили с Джулиани, за да накарат украински представители да разследват сина на демократа Джо Байдън. И Парнас, и Фруман пледираха невинен по обвинения, че са получили достъп до американски политици, като са направили големи вноски за кампаниите им.

Джулиани заяви, че не е знаел нищо за незаконните дарения, по които бяха обвинени Парнас и Фруман.