Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Без никакви дебати по същество днес депутатите в Народното събрание одобриха и последните промени, засягащи местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма. Иначе казано - засягащи най-вече онлайн платформи като Airbnb и Booking. С днешните промени се прие, че хората, които отдават под наем апартаменти в такива плаформи, ще плащат и допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая.

Поправката беше внесена, както вече е обичайно, между двете четения на определен закон. Конкретно тук става дума за промени в данъчноосигурителните разпоредби. Решението идва само две седмици след като със Закона за бюджета бяха прокарани поправки, които задължават всеки, който предлага такава услуга, да регистрира стаята си в националния регистър за местата за настаняване, сега се предлага и новият налог.

Инициатор, както и на първата поправка, беше председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират. 

Малко след като решението беше прието, коментар за поправката дойде директно от вносителя й. 

"Това е просто една корекция на един текст за местните данъц и такси. Тя предвиждаше и тези, които дават наем досега до 20 стаи да плащат и патентен данък от 25 до 250 лв., по решение на конкретната община. Това са апартаменти и стаи под наем, които са категоризирани като апартаменти от една или две звезди, и които са регистрирани. Размерът си остава. Ние не ги задължихме да се регистрират, ние има дадохме възможност да не се категоризират, а да извършват дейността си само легално само с една онлайн регистрация", заяви в кулоарите на НС Менда Стоянова.

Припомняме, че скандалът избухна, след като стана ясно, че Менда Стоянова и Валери Симеонов са предложили категоризирането на стаите за краткосрочни наеми с цел събираемост на данъците от печалбата. След като обаче предложенията станаха публични, се разрази скандал и двамата оттеглиха предложението си и внесоха ново. То предвиждаше единствено регистрация на тези апартаменти.
С новата поправка обаче реално се избягва категоризацията, но последствията за потребителите остават същите. Приравнени към малките хотели, те ще трябва да платят данък като за една или две звезди, без да имат задължението да получат такава категория. 

Преди две седмици депутатите приеха без никакви дебати, че ако са налице системни нарушения на онлайн платформата и тя публикува нерегистрирани апартаменти, достъпът до нея може да бъде спрян. Според последните изменения спирането ще става с искане на министъра на туризма към Софийския градски съд, който може да постанови при първо нарушение спиране на достъпа до 14 дни, а при повторно - до 30 дни.

Коментари

Мутренската ламя си иска десятъка.

Откъде иначе парички за прапрапраправнуците на тези Строители на Съвременна България - Менда, Далавери, Бойко, Томиславчо, Влади и прочая. Гласувайте за тях, че иначе Путин и Решетников дебнат да ви ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.