Работни комисия на Европарламента и на Съвета на Европейския съюз постигнаха споразумение относно новите критерии за определяне дали една икономическа дейност е устойчива за околната среда. Срещата беше изцяло под фокуса на категоричното желание на ЕС да се превърне в "зелен лидер" на планетата и да постигне нулев въглероден отпечатък до края на 2050 година. 

Брюксел нарича новите правила "регулация на таксономията", която предвижда да се вземат предвид няколко екологични цели, когато се оценява колко устойчива е икономическата деност. Конкретно тези цели са ясни от известно време - смекчаване на климатичните промени и адаптиране към новите условия, устойчиво използване и опазване на водните и морските ресурси, преход към кръгова икономика, включително чрез намаляване на неизползваните отново отпадъци и увеличаване на поемането на вторични суровини, предотвратяване и контрол на замърсяването, както и защита и възстановяване на биоразнообразието и екосистемите. 

"Таксономията за устойчиви инвестиции е може би най-важното развитие за финансите. Това ще бъде смяна на играта в борбата срещу изменението на климата. Доволна съм, че постигнахме балансирано споразумение със Съвета, но това е само началото. Озеленяването на финансовия сектор е първа стъпка за насочване на инвестициите в правилната посока, така че служи за прехода към въглеродна неутрална икономика", заяви днес водещият преговарящ от Комитета за околна среда Сирпа Питикайнен от семейството на ЕНП.

Според докладчикът на Комитета по икономическите въпроси - Бас Екхаут, който логично е от Зелените, всички финансови продукти, които твърдят, че са устойчиви, трябва да го докажат - следвайки строги и амбициозни критерии, заложени от ЕС.

Как обаче ще работи новата сделка? Според текста на споразумението икономическите дейност трябва да допринесат за постигането на една или повече от горните цели, но никога и в никакъв случай да не вредят. Освен това - тази т.нар. "екологична устойчивост" трябва да се измерва с помощта на унифицирана система за класификация, тъй като националните наредби, основани на различни критерии, щели да затруднят инвеститорите. 

И още нещо: текстът не изключва и създаването на черен списък с конкретни технологии и сектори от екологичните дейности. Извън него обаче ще останат твърдите изкопаеми горива като въглищата. Производството на газ и ядрена енергия обаче не е изрично изключено от регламента. Според споразумението - тези дейности мога да бъдат класифицирани като "преходна дейност", докато спазват принципа да не нанасят вреда. 

И докато говорим за преходна дейност - критериите твърдят, че всички такива инвестиции трябва да поддържат нива на емисии на паркинови газове, съответстващи на "най-добрите в сектора или индустрията". 

За да бъде окончателно приет новият текст той трябва обаче да премине и през пленарно заседание в парламента.