"Под игото" възбуди една от най-бурните фейсбук дискусии на отминаващата година, след като негова осъвременена версия беше пусната на пазара. Оказва се, че романът на Иван Вазов се появява и като комикс. При това този прочит се е случил още през 60-те години на миналия век. Рисунките в него са работа на френския творец Жак Наре и са публикувани в 135 броя на френския вестник "Юманите" (тогава орган на Френската комунистическа партия, там се публикува и прочутата поредица за Пиф и Еркюл.).

Сега този комикс "Под игото" - необичайно издание с твърди корици и в лимитиран тираж от 100 екземпляра - излиза на български. За да стигнат до съвременното издание, са сканирани и преработени.

Съставител и издател на комикса е арх. Орлин Неделчев.

Орлин Неделчев

Идеята му била подхвърлена от негов съратник – любител на комиските, от Русе. 

„Той беше споделил преди три години, че по време на някакво изследване е попаднал на интервю в списание „БТА Паралели” от 1970 г. с един френски художник, който видите ли, е бил нарисувал комикс по романа на Иван Вазов – „Под игото”, разказа арх. Неделчев пред бТВ.

За да се подготви за рисунките за романа, французинът Наре дошъл със съпругата си в България - двамата разглеждали архитектурата, носиите, дори антропологичния типаж на героите, които Вазов описва в своя роман. И така по-късно измежду страниците на френския вестник – до илюстрациите за кучето Пиф и мистериите на Лондон, се появяват и сцени от Вазовата творба.

Неделчев разказа, че начинанието му е срещнало много препятствия.

„Стана трудно, в продължение на три години бяха непрестанни кореспонденции. Разбрах, че всъщност „Юманите” не притежава рисунките. Художникът и съпругата му нямат преки наследници. Правата са оставени по европейското законодателство на разпореждане на министерството на културата на Франция”, обяснява той.

Въпреки това успява да се добере до тях и днес всички рисунки на „Под игото” от септември 1969 г. до март 1970 г. са събрани на едно място.