Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протестиращите медицински сестри се оплакаха тази вечер лично на премиера Бойко Борисов, че ги принуждавад да пишат фаливи болнични листове и пътеки. Те казаха, че парите за здравеопазване ще стигат, когато в болниците спре да се краде.

Представителката на протестиращите Мая Илиева каза след срещата, че те ще вдигнат палатковия си лагер пред Министерския съвет, след като получиха уверения, че сигналите им за нарушения ще бъдат проверени.

Министър-председателят ги попита дали според тях са необходими 360 болници в страната; защо са толкова големи разликите в заплащането на управителите и на персонала; защо парите за здраве не стигат, макар да са увеличени пет пъти в сравнение с миналата година.

"Ако не се краде толкова много в здравеопазването, пари ще има за всички", беше отговорът на протестиращите.

Тези оплаквания станаха причина на срещата освен премиера да бъде повикан и министърът на вътрешните работи Марин Маринов. Там вече бяха вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, социалната министърка Деница Сачева.

Срещата започна с половин час закъснение, защото сестрите не се бяха организирали и очакваха своята лидерка.

Освен от надписването на болнични и фалшиви болнични пътеки, сестрите се оплакаха и от неспазване на работното време и нарушаване на трудовите им права и поискаха внезапни проверки в болниците.

Сестрите искат по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Те искат стартова заплата от 1200 лева  на месец.

Срещата идва ден и половина, след като те опънаха палатки пред Министерския съвет и 15 протестиращи преспаха в тях.

Борисов ги призова да спрат протеста.

"Криво ми е да ви гледам отвънка, защото студувате. Много повече работа ще свършим, ако работим в комбина", каза той.

Ананиев ги увери, че догодина ще усетят подобрение в заплащането, защото има допълнителни 230 милиона лева за болнична помощ.

Той е обещал на сестрите да се срещне с тях отново на 19 декември, за да разгледат поетите от правителството ангажименти, каза Илиева. Това ще стане след подписването на Националния рамков договор.

Целия разговор можете да проследите тук:

 

 

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Всеки, който се е докоснал до

Всеки, който се е докоснал до манипулатора от Банкя е загубил достойнството си. Жалко, че жените с една благородна професия, наричани някога "милосърдни сестри" са на път да направят същото.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.