Въпреки някои подхвърляния към "Лудогорец" вече си изяснихме, че ако става въпрос за спорт, национална кауза не може да е който и да било клуб, а само един отбор. А именно - националният.

Е, дойде време да подкрепим националната кауза и се оказа, че пак не свирим в един оркестър. На терена хърватите ни биха, но не това е големият проблем, най-малкото защото се е случвало, а както изглежда по дереджето на отбора и целия ни футбол, тепърва има да се случва.

Пропукахме се в самото "обслужване" на националната кауза, по параграфи, които дори не би трябвало да правят впечатление.

Първо, в дните преди мача с Хърватия, градският транспорт държеше в шах запалянковците, че няма да работи извънредно за мач, който свършва след 23:30 часа и се очаква да привлече поне 30 000 зрители. Вчера, почти в "89-ата минута", работното време на метрото и няколко автобусни и тролейбусни линии все пак бе удължено до 1 часа след полунощ. Защото Българският футболен съюз си плати 10 000 лева за "услугата".

Тук възникват много въпроси, отправиха ги и наши читатели. Как така още някой трябва да си плаща? Та нали запалянковците ще се бръкнат по левче за транспорта за този малко повече от час над нормалния график? И защо всичко трябваше да се случва в последния момент? Оправданието на Столична община, че не са знаели и че не е имало подадена заявка, звучи просто нелепо. Още повече когато играе националният отбор. Националната кауза. И и колко често вече се пълнят стадиони в България?

Оказа се, че десетина дни по-рано Кирил Домусчиев също си е платил за нощни автобуси след сблъсъка "Лудогорец" - "Реал" (Мадрид). Но не заслужава ли българският данъкоплатец, бил той софиянец или гост на столицата, да получи възможността да си плати, за да се прибере с градския транспорт, след като викал за България? Но защо пък общината да не свали още една кожа от БФС, който брои за наем на стадиона, за паркоместа, за ограждения, на полицията...

Последното ни отвежда до втората пробойна. Транспортът го уредихме някак, следващото звено е охраната на такова събитие. Защото не е само въпросът кога ще си тръгнеш от стадиона, а също така как. На много места по света това не е въпрос, защото футболът е развлечение, шоу, но тук той виси със страшна сила. Още повече когато гостуват хърватски футболни запалянковци.

За незапознатите - те са прочути из цяла Европа. И винаги когато пътуват някъде, независимо дали с клубен отбор или за тяхната национална кауза, полицията има поне три наум и е нащрек за дни преди и след мача. Тук обаче нашите сили на реда решиха да прояват някакъв странен аростократизъм и поставиха на карта нормалното протичане на двубоя и здравето на мнозина.

На тренировката преди мача на стадиона имаше десетина фена на "шахматистите". След нейния край те са бити от българи из тъмницата на Борисовата градина. Можеше ли това да се предотврати? Естествено. Стига само да знаеш, че от години хърватски агитки и тази на ЦСКА си имат зъб и се млатят, където се хванат. Подобни неща могат да се предвидят и дори се обсъждат от съответните институции. На следващия ден центърът на София бе пазен до зъби, но случката вече се бе случила.

Стигаме до самия мач. Ще кажете за участниците в мелето в сектор "Г", че са лумпени и т.н. Окей. А как се допуска на стадиона такъв сериозен арсенал от бомби, ракети и т.н. пиротехника? При условие, че влизането и снощи отне цяла вечност, уж всеки запалянко трябваше да бъде проверен надлежно.

Защо униформените оставиха хърватите и публиката в "Г" да се провокират взаимно, преди да реагира, когато напрежението ескалира и двубоят бе прекъснат? Направиха се кордони в сектора, гостите бяха изолирани от полицаи с щитове и нещата утихнаха. Но трябваше ли да се чака?

"Вашата полиция знае ли какво прави?", попита ме хърватски журналист. Само поклатих глава, а той не можеше да повярва, че сънародниците му не са распектирани подобаващо. БФС плаща за охрана. Сега ще плати и солидна глоба на УЕФА. По същия начин родните клубове плащат на полицията да им пази мачовете, а после глоби на БФС "за негламентирано използване на пиротехнически средства". И това продължава вече от години. Не му се вижда краят. Сега се случи и на международен мач, а сметката пак ще плати този, който веднъж вече е платил!

Снощи българската публика, като изключим някои възгласи на етническа основа, бе ниво. На двубой на националите вече може да чуеш не само баналното "Българи, юнаци" (и без това публиката на "Лудогорец" си го "открадна"), а цели песни и възгласи, взети например от патриотични стихотворения. Това все пак е някаква утеха, че фенската култура в България не изгубена напълно.

За десетина дни стадион "Васил Левски" се напълни два пъти, като привлече общо към 75 000 зрители. Това не се е случвало на футбол от много години - за толкова кратко време. За последно го наблюдавахме през юни 2010 г. на... рокфестивала "Сонисфиър", когото приблизително толкова публика се стече в две поредни вечери. Но за футбол ще трябва да почакаме. И не само защото губим, а "Реал" (Мадрид) и преливащ от класа и талант отбор като Хърватия не идват всеки ден.

Така че, Столична община и полицията нека са спокойни. Все по-рядко ще трябва да работят извънредно. Било то и за национална кауза. Но и няма да печелят извънредно.