Министрите на регионалното развитие и на околната среда носят отговорност за водната криза в Перник и има съмнения за наказуема безстопанственост - това се разбира от постановление на прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник, пуснато в социалните мрежи. Документът се разпространява от граждани, въз основа на чието писмо регионалното държавно обвинение е започнало проверката.

 

 

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише в постановлението на държавното обвинение", пише в постановлението. Прокурорката изпраща документите в Специализирана прокуратура за действия оттук нататък - която е компетентна за разследване на висши държавни служители. 

Още преди два дни в официално съобщение на Районната прокуратура в Перник се казва: 

Във връзка с постъпилото на 21.11.2019 г. Отворено писмо от гражданите на гр. Перник относно водния режим в града, Районна прокуратура – гр. Перник, предприе незабавни действия и възложи извършването на проверка от сектор ПИП при ОДМВР – гр. Перник, за изясняване на причините, довели до режим на водоподаването от язовир „Студена“. 

След внимателен преглед на събраните в хода на проверката материали, Районна прокуратура – гр. Перник, констатира, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от  Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Република България.

С оглед евентуално осъществените престъпни състави и качеството на субектите преписката с постановление от 10.12.2019 г. на Районна прокуратура – гр. Перник, е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

В документите имена няма. Кризата с критично ниските нива на язовир "Студена", довела до тежък и никой не знае колко дълъг воден режим в Перник и населени места от областта, се развива през тази година. Министри са Петя Аврамова и Нено Димов. Ремонтът на стената на водното съоръжение започва по-рано - през 2017 г., изпълнението обаче влиза в настоящия мандат. 

Един от отчетените от властта вече проблеми бе забавянето на въвеждане на водния режим, въпреки че нивата на водата в язовира падат от месеци. Бе въведено ограничение и за използването на водоизточника за промишлени цели - но това се случи, когато режимът на водата вече беше факт.