Алеко Атанасов е търговец на дребно на дървен материал в ромските квартали на Варна. Получи най-много гласове от преференциии в района си, но няма да бъде депутат.

Гюнай Хюсмен е едър бизнесмен и председател на Общинския съвет в Исперих. Той също получи най-много гласове, но ще бъде депутат.

Каква е разликата ли? Алеко е бил на 18-о място в листата, което съвпада и с номера на ДПС в бюлетината. Гюнай заемал осмо място в листата, което било последното в Разград.

В първия случай позицията на ДПС е, че избирателите са се объркали, маркирали са едно и също число и от ляво, и от дясно, а всъщност не искали да изпратят Алеко в парламента. Във втория не се били объркали.

А не допускат ли, че хората в махалата познават Алеко и някои от тях убедено са гласували за него?

Не, в никакъв случай“, отговори ми областният координатор на ДПС във Варна Ерджан Ебатин.

Според него Алеко е получил много преференции и в други общини, където хората няма как да го познават.

И все пак, това е вотът на избирателя, защо Алеко да не бъде депутат?

„Той не е бил в листата с идеята да става депутат. Сложихме го, за да дърпа гласове от махалата. Да си кажат „Ето, наш човек има в листата“, обяснява областният лидер.

Оперативното бюро на ДПС във Варна кани Алеко на разговор и той подписва заявление за отказ от мястото си. И Атанасов, и съпартийците му отричат това да е станало под натиск. Ерджан Ебатин е пряко заинтересуван от този казус – Алеко всъщност е изместил него от второто място. И след като първият в листата – Йордан Цонев, избира да влезе от Търговище, единственият мандат на ДПС във Варна отиваше при... Алеко. След отказа му обаче отива при Ерджан Ебатин. Самият Алеко обясни по телевизията, че изобщо не знаел, че е депутат.

Забравил е“, разрешава загадката Ебатин.

Варненският лидер на ДПС обвинява за всичко преференцията. Според него, законът нарочно е направен така, за да създава проблеми на ДПС.

4600 души са отбелязали числото 18 само при преференциите, без да изберат партия. Това е само в нашия район. Общо в страната ДПС сме загубили 60-70 хиляди гласа заради преференциите“, пресмята Ебатин.

А как знаете, че толкова недействителни бюлетини са били точно за ДПС?

„Аз имам 21 хиляди избиратели, които си ги знаем и си ги обикаляме поименно“.

В Разград обаче няма съвпадения 18/18, защото просто листата свършва до 8. И точно осмият получава най-много преференции.

Дали и този път няма объркване? Дали като не са открили 18, избирателите са се насочили към най-близкото – 8?

А дали гласувалите за „Левицата и Зелена партия“ не са искали да дадат доверие всъщност на „Зелените“? Или пък на „БСП – Лява България“? Но са се объркали. А?

Тръгне ли някой да тълкува гласовете, играта става много опасна.

Двойният стандарт е налице. Налице е и атаката срещу преференциите, която черпи основанията си от такива случаи. И докато активистите на ДПС все пак коментират темата, ГЕРБ предпочете да действа мълчаливо – всичките щастливци 9/9 се оттеглиха. Защото някой в София си мисли, че знае по-добре от избирателите.

Така вместо да водят разяснителна кампания за преференциите, партийните лидери предпочетоха да игнорират резултатите. И си позволиха да тълкуват гласа на избирателите, вместо да се съобразяват с него.