Пламена Игнатова/Любен Обретенов

Левицата отново не изневери на себе си и сама се вкара във вътрешна интрига. Този път заради гласуването на кандидатурата на управляващите Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Както е известно, въпреки заявките от парламентарната трибуна на лидера Корнелия Нинова, че групата на БСП няма да подкрепи Цацаров, при гласуването в сряда тя се разцепи - 30 "против", 27 "за" и трима въздържали се. Голяма част от оставащите до 79 народни представители от левицата бяха в парламента, но решиха да не влизат в залата.

Всичко това резонно породи питането - бламирана ли бе Нинова от собствените си депутати, или те са гласували с неизразена вербално благословия. Проверка на Клуб Z в парламента днес показа... и двете.

Разигралата се вчера поредна червена драма води своите корени още от старта на процедурата за номиниране на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Както е известно, левицата реши да не издига свой кандидат - за разлика от първия път, когато номинира Николай Николов, понастоящем член на Централната избирателна комисия (тогава предизвестено спечели Пламен Георгиев, б.р.). Депутати от парламентарната група разказват как им е било съобщено, че се водят разговори с потенциални кандидати, но на въпросите кои - отговор нямало. Ден преди крайния срок за номинациите Нинова се обърнала към тях - да предложат те имена. Имало и подмятания от страна на ръководството на групата, че нямало смисъл БСП да изправя някого срещу кандидатурата на Сотир Цацаров, защото нямало да спечели достатъчно парламентарна подкрепа. 

"Още тогава стана ясно, че Нинова не желае да опонира на Цацаров", посочват депутати от левицата.

И допълват:

"Това се случи и при обсъждането в групата как да гласуваме тази сряда. Тя на практика направи шпагат - като даде възможност на всички с особено мнение да гласуват по съвест."

В обяснителен режим

Днес на ръководството на парламентарната група на партията му се наложи да влезе в обяснителен режим заради засиления медиен интерес. По пощите на журналистите бе изпратена декларация, в която се посочва, че "на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров". Но и също така: "Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути".

"Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това", пишат от ръководството.

Посочват и че против решението да не се подкрепя Цацаров, по време на вътрешното обсъждане, са били трима души.  

А в заключение се казва, че "Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност". Каквото и на практика да означава това.

Пловдивската група

Във въпросното съобщение обаче липсва нещо. И то е, че по време на обсъждането в групата е имало и 13 въздържали се. Или общо 25 души са отказали да възприемат и без това неспуснатата императивно повеля да гласуват против номинацията на вече бившия главен прокурор. В същото време някои твърдят, че Нинова искала от депутати да обявяват от трибуната и, че групата е "против".

И тук недоволството срещу Нинова тръгва по две направления: От една страна част от гласувалите "за" Цацаров признават неофициално, че са го направили като протестен вот срещу самата Нинова. От друга, роля е изиграла и т.нар. пловдивска група на Георги Гергов. Всъщност, тримата заявили се в подкрепа на Цацаров по време на заседанието на ПГ, са именно пловдивските депутати Георги Търновалийски, Георги Йорданов и Теодора Халачева

Трима червени депутати, независимо един от друг, разказаха и как един от зам.-председателите на ПГ - Драгомир Стойнев е обикалял един по един колегите си да ги убеждава да гласуват "за" Цацаров. Любопитното е, че по време на заседанието на ПГ той не е взимал активно отношение за подкрепа на Цацаров.

Самият Стойнев днес не бе в Народното събрание, не отговаря и на мобилния си телефон. 

Лидерката Нинова също отсъства с мотива - Изпълнително бюро на левицата преди съботния пленум.

Иначе без изненади, и Търновалийски, и Йорданов, и Халачева, и Стойнев са в списъка с 27-те подкрепили номинацията на управляващите. Както и Манол Генов и Димитър Георгиев, пак от "пловдивската група".

Нещо са се объркали от ръководството

Днес Клуб Z попита и някои от гласувалите в подкрепа на Цацаров с какви мотиви са го направили. Повечето от тях бяха лаконични, а отговорите им не се различаваха особено.

По-словохотлив бе само Търновалийски, който говори от името и на тримата, изразили още при заседанието на групата подкрепа за Цацаров. По думите му Цацаров бил "безспорно доказан професионалист", а гласуването все пак било за председател на КПКОНПИ - институцията трябвало да работи. Призна, че е сред тримата заявили позицията си по време на парламентарната група, а на въпрос как ще поеме лична отговорност, за която говори ръководството, заяви:

"Нещо от ръководството на БСП са се объркали, имаме си правилник и съм действал съобразно него."

Като нямаме кандидатура...

"Той е подготвен човек, бивш главен прокурор, подходящ е за поста", каза и Иван Ибришимов.

И допълни, че решението на ПГ е допускало възможност да се гласува "за" или " въздържал се" по съвест.

"Ние не предлагаме кандидатура, трябваше да избирам един от двамата", каза още Ибришимов.

Запитана дали ще обясни мотивите, с които е подкрепила Цацаров, Светла Бъчварова заяви само това:

"Не, ние тука сме си ги обсъждали".

Васил Антонов каза, че е гласувал по съвест "както и другите". Според него Цацаров "има компетенциите" за поста.

"Каквито са мотивите на останалите колеги", лаконичен бе Иван Иванов.

На допълнителния въпрос, че мотивите на останалите му колеги са били, че Цацаров е компетентен и са гласували по съвест той отговори:

"Същите мотиви".

Когато чу въпроса, депутатът Любомир Бонев каза на репортера на Клуб Z да му се обади по-късно. След това обаче спря да си вдига телефона.