Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Оставките се гласуват - не се коментират."

С тази делова фраза на представляващия ВСС Боян Магдалинчев*, в процедура, отнела едва няколко минути, Пленумът на ВСС освободи Сотир Цацаров като главен прокурор.

Второто предсрочно прекратяване на мандата на обвинител № 1 в новата история се случи в... отсъствието на главния герой.

Сотир Цацаров не дойде.

Пленумът на Висшия съдебен съвет вкара като извънредна точка в дневния си ред днес оставката на Цацаров. Той, както е известно, бе гласуван от парламента за председател на КПКОНПИ. 

Въпреки приповдигнатото настроение и струпване на "кафяви" медии на тротоара пред ВСС още преди гласуването стана ясно, че Цацаров няма да присъства. Изявление ще направи единствено представляващият съвета Боян Магдалинчев, обявиха от пресцентъра.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който води заседанията (макари без право на глас), се появи само за историческата точка. По негово предложение - или "по-скоро молба", както каза - тя бе изтеглена от 43-та, последна, да е първа в дневния ред.

От "тримата големи" в гласуването участваше само председателят на ВАС Георги Чолаков. Лозан Панов закъсня и влезе на заседанието след точката. 

След като ВСС вече е приел оставката, на ход е президентът Румен Радев, който трябва да подпише указ за освобождаването на Цацаров.

Досега само мандатът на Борис Велчев е прекратяван предсрочно, за да стане конституционен съдия.

---

* Нищо че същият състав на ВСС месеци наред мотаеше подалия оставка съдия Методи Лалов, който в момента е общински съветник от ДБ, бел.ред. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.