Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-малко 250 журналисти в света лежат в затвори, на първо място в Китай - един от авторитарните режими, които не толерират свободата на медиите. Това съобщи Франс прес, цитирайки неправителствената организация Комитет за защита на журналистите.
Много от тези журналисти са обвинени, че са "врагове на държавата" или в публикуването на "фалшиви новини", подчертава организацията, базирана в Ню Йорк. Като други страни, в които упражняването на журналистическата професия е опасно, се посочват Турция, Саудитска Арабия, Еритрея, Виетнам и Иран.
Най-малко 48 журналисти са вкараните в затвор в Китай в края на 2019 г., с един повече, отколкото през 2019 г., съобщава Комитетът за защита на журналистите. Турция е на второ място с 47 - далеч по-малко, отколкото през 2018 г., когато журналистите в турски затвори са били 68. Това обаче не е истинско подобрение, имайки предвид, че правителството в Анкара успя да закрие над 100 медии и започна съдебни дела за "възхвала на тероризма", които сплашиха или доведоха до уволнението на много репортери.

"Десетки журналисти в Турция, които не се намират в затвора, все още чакат процес на първа инстанция или апелативно дело, а други бяха осъдени задочно и са заплашени от арест, ако се върнат в страната си", подчертава комитетът.

В челната тройка са и Саудитска Арабия, и Египет с по 26 арестувани журналисти. 18 от затворените в кралството журналисти не знаят в какво са обвинени и организацията изрази притеснения от случаи на "побои, причиняване на изгаряния и недостатъчно хранене на политически затворници, включително четирима журналисти".
През 2018 г. в света е имало 255 журналисти в затвори, а през 2016 г. - 273. Въпреки това броят им остава прекалено висок, подчертава организацията.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.