Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сериозно разместване на политическия пейзаж биха донесли парламентарни избори днес, става ясно от съвместното национално-представително проучване на „Маркет линкс” и бТВ, цитирано от телевизията тази вечер.

 

Електоралните нагласи на българите показват, че ГЕРБ е първа политическа сила с не твърде висока преднина в рамките на 2%. На трето място е партията на телевизионния водещ Слави Трифонов „Няма такава държава”, чиято регистрация беше отказана от съда през миналата седмица.

Ако политическата сила се яви на вот днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

Трябва да се има предвид, че подобни политически проекти винаги фокусират върху себе си протестен вот, който често показва по-висок потенциал на ниво нагласи от реалното електорално поведение на избори, отбелязват авторите на изследването.

Следват ДПС (7,3%), „Демократична България” (4,9%), и „Обединени патриоти” (4,3%). „Воля” изглежда с малък шанс да бъде самостоятелна парламентарно представена партия след следващи избори (1,2%).

Към момента „Няма такава държава” получава и най-висок процент на положителни оценки (32% срещу 38% отрицателни), следвана от ГЕРБ и БСП, които обаче събират и много по-високи негативни реакции.

Най-одобряваните български политици и личности, свързани с политиката, са Румен Радев (66% доверие, 16% недоверие), Мая Манолова (49% доверие и 30% недоверие) и Слави Трифонов (38% одобрение и 35% недоверие). Премиерът Бойко Борисов е с 31% доверие и 52% недоверие.

Президентството, армията, църквата, полицията и Европейската комисия са институциите, в които анкетираните имат най-голямо доверие.

Тенденцията през последните месеци показва ръст на очакването за отрицателно развитие както на страната, така и на положението на домакинствата, от които част са респондентите.

Изследването е проведено сред 980 души в периода 21-28 ноември 2019 г. по метода на прякото лично интервю в дома на респондента. То е представително за населението на страната на възраст 18+ г.

Ключови думи

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Гледам и не вярвам

Това са стряскащи данни за електоралната интелигентност.Народа просто обича да бъде лъган.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

я кажи изречени ли са лъжите

я кажи изречени ли са лъжите и какви са ! или май имаш кристално кълбо и предварително знаеш какви лъжи ще има в бъдеще ?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

значи е време да се гушнат

сигурна съм и това ще стане. Той ББ не се гнуси от всякакви коалиции, а пък Слави иска само рано или късно политическо преставителство. Така че възрастовот те са нзи връх след който има само нагоре или самво надолу.
i l's picture
i l
ivanll

Само странно защо на ББ му е

Само странно защо на ББ му е толкова завишен процента. за него обикновено гласуват не повече от 10% от хората с право на глас.
 's picture

Petyo9

С товая спъване в съда

излишно героизират Слави. Да си му регистрират ГМО-партийката, да си направи зулумите по-бърже и да се пръждосва. И без това само тъпотии са му в главата (то и шоуто му такова), за малко да мине и неговия референдум - пу-пу, на косъм се разминахме. Та с нищо не е по-различен от другите ГМО-проекти - Бизнес Блока на Жорж Ганчев, Евролевицата на Добрият Вълк Лупи, НДСВ - на Крадлив Дедо, РЗС на Янето, Презареди България на Николай Бареков и т.н. Потенциалът на Слави за зулуми обаче никак не бива да се подценява. Най-големият зулум той вече го стори - втъка субкултурата, чалгата в ДНК-то на едно цяло (младо) поколение. Както марихуаната проправя пътя към по-тежките наркотици, така и чалга-субкултутрата проправя пътя към по-тежките политически девиации от демокрацията. Нащрек народе! Идва поредният "месия", "благодетел" и "спасител"! И той ще ни ... оправи. Може да не е за 800 дни, но може да ни държи влага за 800 месеца.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.