Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“.

Мотивът на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова е, че „Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции.

Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Забележително е, че прокуратурата не протестираше регистрацията на партията.

Клуб Z напомня, че чл. 5 на Закона за политическите партии гласи:

(Ал. 1) Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Обект на дискусия от самото начало беше емблемата на Няма такава държава - с трикольор върху човешка длан.

Пълния текст на съдебното решение може да бъде прочете, следвайки този линк.

Реакцията на Трифонов

"Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани", реагира на съдебното решение Слави Трифонов.

"И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията", коментира още той във фейсбук.