"И сега, според Закона за туризма, всички, които дават апартаменти под наем на туристи, трябва да бъдат категориризирани и регистрирани".

Това зави днес министърът на турзима Николина Ангелкова пред Дарик радио по темата за решението на парламента да въведе регистрационен режим за имотите в онлайн платформи като "Airbnb".

Според новите поправки всички трябва да си направят такава регистрация, иначе ще бъдат налагани глоби. Ако пък самите платформи допускат публикуване на такива нерегистрирани оферти, подлежат на спиране на достъпа до тях. При първо нарушение - до 14 дни, при второ - до 30. 

От обясненията на Ангелкова обаче така и не стана ясно защо, ако всичко е било задължително и до момента, се налагат новите промени. Вносителите на проправката - Менда Стоянова и Валери Симеонов, аргументираха позицията с нуждата от изсветляване на бизнеса и нуждата тези пари да бъдат отчитани, а данъците за тях - платени. 

Министърът обясни, че са водени разговори с платформите за сключване на договор и така държавата да получава директно от тях информация за регистрираните апартаменти, но компаниите били обяснили, че задължение да спазват местното законодателство имали регистриращите се. 

Всъщност подобна възможност предполага и приетият с единодушие от депутатите онзи ден текст. Той дава възможност на местните власти да сключат такива договори с посредниците и срещи заплащане да получават инфорамция. Поправката обаче не задължава нито общините, нито компаниите да го направят. 

"Промените сега просто ще облекчат административната тежест по прицеса на категоризация", обясни Ангелкова. 

Защо министърът продължава да нарича регистрацията на апартаментите "категоризация" също не стана ясна. 

Иначе Ангелкова обясни, че вече е създадена група, която трябва да подготви текстовете в новия Закон за туризма, които да изяснят ситуацията със задължителната застраховка "Професионална отговорност" за турператорите и агенциите. Там проблемът е следния - много малък дял от агенциите имат реална застраховка, повечето са платили минимална такава, която покрива рискове за едва 25 000 лв. Думите й обаче бяха опровергани още миналата седмица от Асоциацията на българските туроператори, които обясниха, че това не е казус, защото тези компании са приемащи туристи, а не изпращащи.