Добре узрял банан, залепен за стена с тиксо, се продаде на изложението Art Basel в Маями. Творбата е създадена в три екземпляра, като първите два си намериха нови собственици за 120 хил. долара, а третият, като последна бройка в света, се предлага за 150 хил. долара.

Произведението е озаглавено Comedian („Комикът“) и е на италианеца Маурицио Кателан, познат със своята 18-каратова златна тоалетна „Америка“, която наскоро отново влезе в новините, след като бе открадната от двореца Бленхайм, Великобритания. Въпреки известността си това е първото участие на артиста на подобно изложение, отбелязват от галерията за съвременно изкуство „Перотeн“, която има дългогодишно сътрудничество с Кателан.

„Комикът“ наистина се състои от един банан и парче тиксо – и двете купени от обикновен магазин в Маями. Творбата символизира „световната търговия“, а бананите са „класическо средство за хумор“, коментира пред Си Ен Ен Еманюел Перотeн, собственик на галерията. По неговите думи Кателан има дарбата да превръща обикновени предмети в „проводници едновременно на развлечение и критика“.

Потенциалните купувачи на последното от трите произведения трябва да се чувстват предупредени, че авторът не дава инструкции как да се процедира, когато произведението започне да се разпада.

Идеята хрумва на Кателан преди година, пише в официално изявление, разпространено от галерията.

„Тогава Кателан мислеше за скулптура с формата на банан – се казва в анотацията. – Всеки път, когато пътуваше, той вземаше банан със себе си и го окачваше в хотелската си стая, за да намери вдъхновение. Направи няколко модела: първо от смола, после от бронз и най-накрая се върна към първоначалната си идея за истински банан.“

"Площад Славейков"