Правителството взе решение за смята на областния управител на Перник Ирена Соколова. Причината е допуснатата водна криза в града и "проспаното" източване на язовир "Студена", както и твърде късната реакция на случващото се. На нейно място правителството слага общинския съветник Емил Костадинов.

Точката за смяна на Соколова бе в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес. Анонс, че това ще се случи даде самият Бойко Борисов още в неделя. Сега просто спазва обещанието. Гражданите на Перник отдавна настояват за оставката на областния управител, както настояваха и получиха и тази на управителя на ВиК в града. 

По закон именно областният управител отговаря за водоразпределителното дружество, което е държавно - с принципал регионалното министерство.

 
Преди да се обяви решението за областен управител, министрите на екологията и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова докладваха за проверките и за ситуацията в Перник с водния режим и състоянието на язовир "Студена".
 
Димов обяви, че са сложени пломби от "Басейнова дирещция", така че да се гарантира, че се изпълнява решението да не се подава питейна вода от язовира за промишлени цели. Това решение бе взето преди дни от екоминистерството. Покачването на водите в "Студена" в момента се влияе и от благоприятните валежи, и от взетите с водния режим мерки и "притокът засега е по-голям от разхода", обяви министърът. 

Аврамова обаче уточни, че притокът е приблизително равен на оттока от язовира. И предупреди: 

"Неприятното в случая е, че с въведения воден режим и с оглед на амортизираната мрежа на ВиК се е увеличил броят на авариите с двуразовото пускане и спиране на водата, това е динамична система и този режим се отразява на системата".

Борисов реагира: 

Тя сигурно от 50-60 години не е пипана тая система...

Министърката отвърна, че в периода 2007-2013 г., когато областите са изпълнявали т.нар. воден цикъл в предишния програмен период, такъв проект не е реализиран в Перник и съответно такава инвестиция във водоснабдителната и канализационната мрежа града не е правена. 

Тя уточни, че част от краткосрочните мерки на МРРБ за справяне с кризата са изпълнени от ВиК-Перник - да се пренасочат количества от Владайския канал към "Студена". С помощта на "Софийска вода" каналът е бил обходен и са изпълнени техническите мерки. 

"Това, което сме предприели като дългосрочни мерки е търсим допълнителни източници на вода. Вече имаме проведени няколко срещи с експерти геолози, хидролози, имаме внесени в МРРБ две предложения и днес те ще се разглеждат. И ако в тях се реши от експертите, че трябва да бъдат въведени - ще направим доклад до Министерския съвет за необходимите средства", декларира Аврамова. 

Едното от предложения е за допълнително сондиране на вода, а другото - за използване на карстови пещери и допълнителни източници на вода. 

Министърката припомни и решението за отпускане на 2,7 лн. лв. за Перник, с които да се направи реконструкция на пречиствателната станция, за което има и проект, и подписан договор с МОСВ.