Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ние, българите, сме една древна държава. С това име сме най-древната държава в Европа. И имаме много положителни качества. Имаме и някои лоши. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши недостатъци."

Това каза новоизбраният главен прокурор Иван Гешев малко след като участва в дебати в Европарламента, където присъствието му, по думите на една евродепутатка, е предизвикало безпокойство. И където му се наложи да отговори на някои неудобни въпроси.

Гешевото присъствие предизвиква още по-голямо безпокойство в България. И всъщност известната поговорка за казана и българите наистина важи за неговия случай, но в точно обратната посока. Българите се опитваме да се измъкнем от казана, в който Гешев и онези, които стоят зад избора му, ни "хващат" и ни "връщат" вече 30 години.

В казана, в който Иво Прокопиев е "олигарх", а Делян Пеевски - просто "депутат".

В казана, в който Ахмед Доган е най-големият бизнесмен в България, макар че официалните му доходи са само и единствено от депутатската му заплата, като вече и този доход липсва.

В казана, в който прокуратурата е с толкова ниско обществено доверие, че дори компрометирани личности като Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков са едва ли не симпатични, след като станат обвиняеми.

В казана, в който всички парламентарни партии без изключение подкрепят единствения кандидат за главен прокурор чрез представителите си във ВСС, докато нагло обясняват на обществото, че не се месят в този избор.

В казана, в който главният прокурор е всевластен и неконтролируем от никого освен от задкулисието, което го е посочило.

В казана, в който върховенството на закона се стоварва само върху онези, които не са достатъчно близо до властта.

В казана, в който всеки, който критикува властта, е екстремист, клатещ стабилността, съсипващ светлото бъдеще на България и съответно подлежи на съдебно профилактиране.

В казана, в който бившият главен прокурор като средновековен монарх посочва наследника си и той се избира с единодушие, на което биха завидели дори римските императори.

В казана, в който бившият главен прокурор, след като за 7 години не е осъдил нито един висш държавник за корупция, става шеф на органа, който трябва да се бори точно с корупцията.

В казана, в който Гешев е радост, а Цацаров богатство.

В казана, в #КОЙто...

Добрата новина е, че очевидно българите ще можем да разчитаме на Европарламента за помощ за излизането от казана. Защото Еврокомисията, както е известно, незнайно защо вече смята, че в българската съдебна система всичко е наред и няма нужда от мониторинг. Добре поне, че евродепутатите продължават да се безпокоят.

Коментари

 's picture

geg

Ами, за съжаление

"българите ще можем да разчитаме на..." е ключовото....
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

От казана с опорки разбираме, че:

• Прокопиев и Пеевски са от един дол дренки. • Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков са симпатични на автора. • Върховенството на закона представлява стоварване. • Съществува "съдебно профилактиране" каквото и да означава това. Ех, Обретенов, комсомолец бледен!

Тъкмо се бях притеснил, че

Тъкмо се бях притеснил, че никой от вас (Buba Mara и още двама-трима) не ме е критикувал за този текст. Реших, че не съм се справил достатъчно добре с него. Но все пак вие се появихте, спокоен съм, всичко е ОК, значи. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.