Коала, спасена от пожар в Нов Южен Уелс, Австралия, от жена, смъкнала ризата от гърба си, е била евтаназирана в болница заради множеството си изгаряния. Видео, което обиколи световния интернет преди седмица, показа как Тони Дохърти смъква ризата си и влиза в пламъците, за да спаси бедстващото животно. Жената дава вода на коалата и потушава пламъците по козината ѝ, след което я откарва в местната болница.

Докато лекуват раненото животно, медиците го кръщават Луис – на името на внука на Дохърти. Няколко дни по-късно се появи ново видео, от което се видя, че коалата е в по-добро състояние. На 26 ноември обаче от болницата съобщиха, че се е наложило бозайникът да бъде приспан.

„Днес решихме да приспим Луис – съобщават от болницата в пост във фейсбук. – Поставихме го под обща упойка тази сутрин, за да преценим нараняванията от изгарянето и да сменим превръзките. Наскоро писахме, че изгарянията може да се подобрят преди да започнат да се влошават. В случая с Луис стана точно това.“

Коалата имаше наранявания по ръцете, дланите, ходилата и вътрешността на краката, отбелязва „Гардиън“. Политика на болницата е да не поддържа животните живи, в случай че това им носи само дискомфорт и болка.

Луис не е единствената жертва на пожарите, възникнали в Австралия през последния месец. Стотици коали са мъртви, милиони хектари от хабитата им – изпепелени от огнищата. Заглавие на „Форбс“ алармира, че коалите са „функционално изчезнали“. Твърдението идва от изказване на „Австралийска фондация за коалите“ и бе широко разкритикувано от експерти заради преувеличението на бедствието. Само в щата Нов Южен Уелс популацията им е между 15 и 28 хиляди.

Коалите може и да не са „функционално изчезнали“, но наистина видът им е застрашен, уточняват учените – основен виновник за това е постепенното обезлесяване на хабитата ми, което ако продължи ще доведе до реално изчезване на двуутробните бозайници до 2050 г. Все още не е изчислено какъв е размерът на щетите от пожарите за вида, въпреки че първоначалните данни говорят за стотици коали. Евкалиптовите дървета имат свойството да се възстановяват след изпепеляване, но заради извънредно високите температури в момента голяма част от тях няма да могат да изкарат нови издънки и ще умрат.

Между 1990 и 2010 г. популацията на коали в щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд е паднала с 42%, се съобщава в данни от правителството. Причините са обичайните заподозрени агрикултура и дървосечене, но огромно влияние имат и климатичните промени, които в Австралия приемат формата на горещи вълни. Коалите издържат на високи температури, но само ако продължат не повече от три или четири дни – ако горещините се задържат, както става в последно време, това драстично намалява шансовете им да оцелеят.

"Площад Славейков"