Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският писател Патрик Модиано (69 г.) е носителят на Нобелова награда за литература за 2014 г., предаде Ройтерс.

Новината обяви  Петер Енглунд - постоянният секретар на Шведската академия, която присъжда наградата.

"Патрик Модиано е известно име във Франция, но не и другаде. Той пише детски книги, киносценарии, но най-вече романи. Темите в неговото творчество са паметта, идентичността и времето. Най-добрата му творба се нарича "Улица Тъмните магазинчета". Това е историята на един детектив, който изгубва паметта си", каза Енглунд.

Петер Енглунд - постоянен секретар на Шведската академия, обявява литературния нобелист за 2014 г. Снимка БГНЕС

Пълното име на писателя е Жан-Патрик Модиано. Той е роден в парижкото работническо предградие Булон Биянкур на 30 юли 1945 г. Баща му е италианският евреин Албер Модиано, а майка му - фламандската актриса Луиза Копейн.

Модиано започва да пише през 60-те г. на ХХ век. Някои от книгите му получават престижни награди.

В първите си творби писателят разказва за атмосферата във Франция през първите години на своето творчество. Сред най-важните теми в творбите му е младостта на баща му, човек с твърде неясна биография.

Стилът на Модиано е доста минималистичен, кaто залага на неизказано и страни от формализма. Екранизациите, направени по няколко от неговите романи, обикновено залагат на реализма от неговите текстове.

Следните творби на Патрик Модиано са преведени на български език:

"Вила Тъга"

"Улица Тъмните магазинчета"

"Добри момчета"

"Сватбено пътешествие"

"Дора Брюдер"

Патрик Модиано е 14-ият французин с Нобелова награда за литература. Останалите удостоени с приза негови сънародници досега са Сюли Прюдом, Фредерик Мистрал, Ромен Ролан, Анатол Франс, Анри Бергсон, Роже Мартен дю Гар, Андре Жид, Франсоа Мориак, Албер Камю, Сен-Джон Перс, Жан-Пол Сартр, Клод Симон и Жан-Мари Гюстав льо Клезио - последният френски писател, грабнал Нобел през 2008 г.

Ключови думи

Коментари

Както винаги

Кой го знае този? Както винаги наг-асено

MARIA SALVADOR

" Само" във Франция!? Подобно изявление ( и заглавие) показва няколко неща. Жесток, непоправим провинциализъм на първо място. При това- провинциализъм във възможно най- лошият смисъл на тази дума. Модиано е преведен на български. Повече от десет негови заглавия има на българския пазар. Някои от тях са повече от стойностни и хубави книги. Това, че огромното мнозинство българи има проблеми с четенето и\ или предпочита смехотворни списователи като Куельо и Букай- това не означава, че Модиано следва да бъде омаловажаван. Просто той е от авторите, които предполагат да имаш нещо в главата. Защото книгите му не са от типа " нещо лекичко, да не се мисли много". Междудругото, Z, как мислите- българите защо нямаме нобелист за литература? Нищо, че имаме не един и двама наистина заслужаващи автори? И не казвайте, че е въпрос на политика, лоби и т.н. Поздравления за присъдилите Нобел. Най- после са го присъдили за КНИГА, за ТАЛАНТ, а не за биография и политическа позиция!

Арсеник и стари дантели

MARIA SALVADOR, много добър и уместен коментар, браво! Явно все още има останали любители и ценители на добрата и истинска литература! Бях много развълнувана, когато чух снощи обявяването на Патрик Модиано за новия носител на Нобела за литература, защото го познавам като автор от много години и не мога да забравя колко силно ме беше впечатлила навремето неговата "Улица Тъмните магазинчета". В библиотеката ми е и до днес, както и "Вила Тъга". Даже се шегувахме със съпруга ми, че "моето откритие" накрая е световно признато. Намирам за нелепо и доста профанско изказването на секретаря на Шведската Академия Енглунд: "Патрик Модиано е известно име във Франция, но не и другаде." Заглавието на рубрика "Култура" на clubz също му приглася, очаквах от Вас повече ниво и задълбоченост. Чест прави на българското книгоиздаване (още от времето на соца), че е бил забелязан, преведен и издаван Модиано.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.