Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна снощи във Вашингтон, където днес предстои да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом.

Настоящата визита на премиера Борисов е показателна за постигнатите отлични резултати в двустранните отношения между България и САЩ, съобщиха от правителствената пресслужба. Срещата на Борисов и Тръмп е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.

България и САЩ имат отлични отношения в областта на сигурността и отбраната, както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Посещението във Вашингтон е повод премиерът Борисов да потвърди сериозния подход на българското правителство към ангажимента от Срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. по отношение на разходите за отбрана. В този контекст страната ни разглежда договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 не само като важна част от модернизацията в сферата на отбраната, но и като осигуряване на индустриално сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дългосрочно. Съвместните военни учения в България, които се провеждат целогодишно, са също от съществено значение за подобряване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на другите държави членки на НАТО, допълват от правителството.

В рамките на посещението във Вашингтон на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ. До момента министър-председателят Борисов последователно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ.

 

 

България има интерес също така да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни, като през 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щ. д. Основна цел в усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество е привличането на нови преки американски инвестиции, като акцент са високотехнологичните сектори.

Коментари

Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

въпрос до клуб з

Може ли клубз да уточни от американска страна кое беше най-високопоставеното лице, което присъства при посрещането на Борисов при пристигането му на летището... Напомням,че видео от посрещането вече беше показано... Отговорът на този въпрос ще ви даде отговор какво значение американците отдават на тази среща. Сравнете, ако американски президент пристигне в София на какъв ранг, и какво посрещане щяха да му направят. Без съмнение, ако Тръмп дойде в България на летището ще бъде посрещнат и от президента и от премиера на България, заедно с повечето министри плюс подобаващ царемониал от почетен караул.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

ДАМАТА С КОЯТО СЕ РЪКУВА

ДАМАТА С КОЯТО СЕ РЪКУВА ПЪРВО - SHARI K. BRYAN | National Democratic Institute, СЛЕД НЕЯ Е НАШЕНЕЦ, КОТО МУ ПРЕВЕЖДА, И НАЧАЛНИКА НА ВОЕННАТА БАЗА... "МНОГО ОФИЦИАЛНО....НЯМА ЩО

Калин

Само от клуб Z ли можеш да се информираш кой е присъствал на посрещането ?
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Истината:

Когато те викат на инструктаж не са необходими много официалности. Все едно ако в някоя фирма дойде търговският представител от Горно Уене, генералният директор или някой от заместниците му да го посрещне на входа...Нема начин...

Калин

В Москва ли да ходи на инструктаж ? Ами петдесет години нали все там ходихте ? Рундьо Хвърчилото ходи в Москва на инструктаж, Сидеров , движение "Русофили" и други платени от Москва руски ибрикчии.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.