Басейнова дирекция "Дунавски район" е връчила акт за нарушение при извършване на дейности в река Вит при Боаза на строителната компания "Хидрострой". Това съобщават днес от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

Решението идва след като в продължение на няколко дни различни институции си прехвърляха отговорността и никой не признаваше вината. Припомняме, че в края на миналата седмица риболовният клуб "Балканка" подаде сигнал за нерегламентирано изкопаване на баластра от коритото на реката. Според "Балканка" материалът е ползван за изграждането на близкостроящата се магистрала "Хемус". Стана ясно, че за дейностите няма разрешение на "Басейнова дирекция", а веднага след като телевизионни камери пристигнаха на място, камионите изчезнаха. 

След неколкодневното объркване на институциите, изведнъж се оказа, че в сайта на "Басейнова дирекция-Дунавски регион" на 15 ноември се е появил документ - съобщение, че е получено искане за разрешение по Закона за водите за ползване на повърхностните води на река Вит в определения участък за изграждане на съоръжение, част от магистрала "Хемус". А именно "изграждане на мостово съоръжение при км 89 + 270 от АМ "Хемус".

Според експертите обаче въпросният документ е стандартен и няма отношение към конкретното копаене в коритото на Вит. Така накрая се оказа, че дейностите в реката са възложени от областната управа на град Ловеч, които са искали да почистят коритото. Тя от своя страна е сключила пък договор с компанията "Хидрострой", която да извърши почистването. Клуб Z се свърза с областния управител на Ловеч инж. Ваня Събчева, която обясни, че по договор изпълнителят „Хидрострой“ АД е длъжен да спазва законовите изисквания, свързани с дейностите по почистване на речните участъци, и да осигури безопасни условия на труд при извършване на тези дейности, както и че е длъжен да се обърне към РИОСВ-Плевен и "Басейнова дирекция-Дунавски регион“, за да получи становище и разрешение за ползване на воден обект.

Такова разрешение обаче няма. 

Така се стига до днешната глоба от Басейнова дирекция за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите.