Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Басейнова дирекция "Дунавски район" е връчила акт за нарушение при извършване на дейности в река Вит при Боаза на строителната компания "Хидрострой". Това съобщават днес от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

Решението идва след като в продължение на няколко дни различни институции си прехвърляха отговорността и никой не признаваше вината. Припомняме, че в края на миналата седмица риболовният клуб "Балканка" подаде сигнал за нерегламентирано изкопаване на баластра от коритото на реката. Според "Балканка" материалът е ползван за изграждането на близкостроящата се магистрала "Хемус". Стана ясно, че за дейностите няма разрешение на "Басейнова дирекция", а веднага след като телевизионни камери пристигнаха на място, камионите изчезнаха. 

След неколкодневното объркване на институциите, изведнъж се оказа, че в сайта на "Басейнова дирекция-Дунавски регион" на 15 ноември се е появил документ - съобщение, че е получено искане за разрешение по Закона за водите за ползване на повърхностните води на река Вит в определения участък за изграждане на съоръжение, част от магистрала "Хемус". А именно "изграждане на мостово съоръжение при км 89 + 270 от АМ "Хемус".

Според експертите обаче въпросният документ е стандартен и няма отношение към конкретното копаене в коритото на Вит. Така накрая се оказа, че дейностите в реката са възложени от областната управа на град Ловеч, които са искали да почистят коритото. Тя от своя страна е сключила пък договор с компанията "Хидрострой", която да извърши почистването. Клуб Z се свърза с областния управител на Ловеч инж. Ваня Събчева, която обясни, че по договор изпълнителят „Хидрострой“ АД е длъжен да спазва законовите изисквания, свързани с дейностите по почистване на речните участъци, и да осигури безопасни условия на труд при извършване на тези дейности, както и че е длъжен да се обърне към РИОСВ-Плевен и "Басейнова дирекция-Дунавски регион“, за да получи становище и разрешение за ползване на воден обект.

Такова разрешение обаче няма. 

Така се стига до днешната глоба от Басейнова дирекция за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.