"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Столичната община и да работя за тяхното благоденствие."

С тези думи 61 общински съветници в новия Столичен общински съвет положиха клетва в началото на първото свое заседание днес.

Тържествената церемония на "Московска" 33 започна с протоколното обявяване на имената на членовете на "малкия парламент" в София от председателката на Общинската избирателна комисия Полина Витанова. Тя изброи членовете на новия ОбС, съставен от 27 представители на ГЕРБ/СДС, 15 от БСП, 12 от "Демократична България", 4 от ВМРО, двама от "Атака" и един независим. 

"Пожелавам да оправдаете доверието на гражданите, които са ви избрали, да работите компетентно и упорито за всички тях", каза Витанова.

Сесията бе открита с празничен молебен, изпълнен от викария на Софийския митрополит, Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Той подари на избраната за четвърти мандат кметица Йорданка Фандъкова икона на Света Богородица и пожела под нейния покров Столичната община да преуспява.

Това пожела Фандъкова и на общинарите.

"Всеки от нас е в тази  зала, защото е получил доверието на гражданите на София. Независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще вземаме, са решения за града", заяви тя.

И допълни, че въпреки тежката кампания едно послание е обединявало всички - това за промяната.

"А промяната за София е единствено в развитието и в реалната работа, защото промяната не е лозунг, а посока и цел."

За финал Фандъкова обеща до месец да представи "структурни промени" в общината, които да гарантират "повече контрол, повече сигурност". И отсече, че няма да търпи популизъм. Призова за диалог, а не деление с цел слава. И заяви, че София "няма време за боричкане".Традиционно заседанието бе започнато официално от най-възрастния общинар - Грети Стефанова от "Демократична България". Тя бе изключително кратка в изказването си:

"Пожелавам на всеки един от нас да покаже, че има морал в политиката, че е тук не да защитава интереси, а интересите на гражданите. Успех, София!"

Кандидатът за кмет на ДБ Борислав Игнатов зае място като общински съветник между Веселин Калановски и Методи Лалов. 

В дневния ред на СОС бе избирането на нов председател. Очаквано за нов стар такъв да бе избран Елен Герджиков. Това стана с 33 гласа "за", при 60 гласували.

БСП се обявиха за единствена опозиция, ДБ ще маха МОЧА, Сидеров - Прайда

В първото заседание основните политически сили в новия общински съвет очаквано маркираха приоритетите си. Управляващите от ГЕРБ обещаха "работа без експерименти" в полза на гражданите.

"Истинската работа е туек и нека градът ни не се превръща в предварителна сцена на парламентарните избори", призова новата председателка на групата Малина Едрева.

От левицата призоваха Фандъкова веднага да започне изпълнение на прредизборните си обещания. Похвалиха се и с постижението на уж независимата, но подкрепена от тях Мая Манолова по време на кметската надпревара.

"Трябва наистина да се справим с чистотата на въздуха, трафикът, задръстванията. Друга ключова тема е презастрояването. то трябва да спре. Нужна е воля за промяна. Една от първите ни задачи, с които ще се заемем, е нов правилник за работа на Столичния общински съвет", заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов.

И добави, че БСП вероятно ще са "единствената опозиция" на управляващите.

И от "Демократична България" обявиха за приоритет мръсния въздух, но и споменаха като основни казуси недостъпната среда и "ремонти на ремонтите". 

"Ролята ни в СОС ще бъде на опозиция с прозрачни цели", заяви Методи Лалов от ДБ. "Искаме княжеска градина без паметник на съветската армия, ще върнем достойнството на една от знаковите градини на София."

От ВМРО повториха тезата си за повече видеонаблюдение в столицата.

Волен Сидеров, доскоро депутат, сега - общински съветник.

Волен Сидеров от "Атака", който преди дни напусна Народното събрание и депутатското си място там, пък обеща да се бори с "тази вакханалия" - столичния София Прайд.

"Няма да подмина естествено и лайтмотива на моята предизборна кампания – позорното зрелище, наречено прайд или гей-парад, което досегашното ръководство на общината не намери смелост да спре."

Сидеров бе далеч по-мек от последните дни, като заяви, че се надява "г-жа Фандъкова да бъде с отворена врата" за неговите предложения, каквито имал много. 

Борис Бонев от "Спаси София" е единственият независим общински съветник в новия състав на СОС.

Единственият независим - Борис Бонев от "Спаси София" - пък обеща да се отдаде изцяло на проблемите на софиянци. 

"Аз ще бъда гласът на софиянци в СОС", заяви той. "Основното, за което ще настояваме, е прозрачност в работата на СОС, кмета на София и всички районни кметове. Това ще стане с изработването на нов правилник за работата на СОС."

Стана ясно, че Бонев има амбиция да бъде зам.-председател на Съвета - но не може, тъй като в настоящия правилник такъв може да стане само съветник, принадлежащ към политическа група. Засега представителят на "Спаси София" не е приел поканата на "Демократична България" да се включи към тяхната група, макар тя още да важи, научи Клуб Z.