Прясно откритият Панаир на книгата във Франкфурт ще връчи днес Европейската награда за литература на автори от 13 страни. Наградата е съпроводена от 5000 евро кеш, но всъщност не е приз за творческо постижение, а леко куртоазна. Тя цели цел да привлече вниманието на издателите към нови автори и да насърчи публикуването на книгите им в чужди страни. Както и да изтъкне европейското културно многообразие, колкото и клиширано да звучи.

България също е представена със скромен щанд на грандиозното събитие, а Министерството на културата съобщи, че един от 13-те наградени автори ще бъде българин. За името му ще ви осведомим своевременно. 

Иначе най-големият световен панаир на книгата във Франкфурт на Майн се провежда вече за 66-и път и който не е присъствал на това събитие, едва ли може да си представи колко огромно и престижно е то. Едно нелепо сравнение: представете си Пловдивския панаир, умножен по две - и всичко това запълнено с книги, вместо с трактори и редосеялки.

От 8 до 12 октомври върху 170 000 квадратни метра площ ще бъдат представени около 400 хиляди заглавия на 7000 издателства от 102 страни. Ще присъстват 631 литературни агенти, 9 300 акредитирани журналисти, от които около 1000 блогъри. Очаква се панаирът да бъде посетен от 275 000 души, като билетите за вход са 18 евро.

Тържествената церемония бе открита от министърът на външните работи на Германия Валтер Щайнмайер. "Франкфуртският панаир на книгата е идеално място, където да започнем да се разбираме по-добре един друг и да обсъждаме политически идеи", каза политически коректно министър Щайнмайер и уточни, че "литературата може да говори за такива неща, които политиката не може да облече в думи. Така той индиректно се обърна към участващите в панаира 26 руски издателства. Но и не само към тях. 

Тази година Франкфуртският панаир на книгата е под знака на Финландия, а мотото е Finland. Cool. 5,5- милионната страна представя богата програма за съвременна и класическа литература, отбелязване 100 години от от рождението на Туве Янсон, а на панаира ще присъстват над 30 млади и утвърдени финландски автори.

Традицията на книжния панаир във Франкфурт започва от XV век, когато Йохан Гутенберг изобретява книгопечатането. След прекъсване около войните през ХХ век, през октомври 1949 г. 205 книголюбители ентусиасти се събират в една франкфуртска църква и провеждат първия книжен пазар в следвоенното време. Днес този панаир е най-големият в света.