Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През последните 10 години делът на руснаците, които се отнасят отрицателно към премахването на Берлинската стена, се е увеличил от 11 на 18 процента. Така има връщане към нагласите отпреди 20 години - през 1999 г. над една пета (21%) са смятали, че това е събитие с отрицателно влияние в света.

Това сочат данните от изследването на руския социологически център "Левада". То е проведено между 24 и 30 октомври 2019 г. сред 1616 души в 137 места, по метода на личното интервю.

43 на сто са положително настроени, а 35 на сто от руснаците въобще не се интересуват от него.

Делът на даващите положителна оценка за десетилетие е намалял с една трета. Ако през 2009 г. почти две трети (63%) са казали, че това е много добро или по-скоро добро събитие (през 1999 г., когато Владимир Путин влиза във върховете на руското управление, така са отговорили още повече - 68%), то сега този вариант избират 43%. Това е и отговорът на над половината от хората на възраст над 40 години.

Над половината (53%) от анкетираните отговарят, че имат представа само в най-общи линии какво се е случило. За пръв път чуват за събитието 12%. Над една трета (35%) казват, че са добре запознати, като това основно са хората над 55-годишна възраст.

При предишни допитвания руснаците са определяли падането на Стената като второто (след изтеглянето на съветската армия от Афганистан) по значение събитие на 1989 г. Те все още смятат 9 ноември 1989 г. за важен момент в историята, макар че значимостта на това събитие намалява в общественото съзнание, коментират от "Левада".

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

я да си направят една нова

я да си направят една нова стена по цялата им граница тия шбани зомбита

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.