Европейският съюз реши днес да наложи на Турция санкции заради сондажите ѝ за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Анкара не признава границите на тази зона и настоява, че тя също има права над нея като защитник на т.нар. Севернокипърска турска република в окупираната от нея част от разделения остров.

Външните министри на 28-те днес приеха "рамка за ограничителни мерки в отговор на неразрешените сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие", се казва в съобщение на Съвета на ЕС.

Рамката ще позволи да бъдат санкционирани "лица или образувания, отговарящи за или участващи в дейности, свързани с неразрешено сондиране за въглеводороди в Източното Средиземноморие".

Ограничителните мерки ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи за лица и замразяване на активи за правни субекти. Наред с това на лицата и образуванията от ЕС ще бъде забранено да предоставят средства на включените в списъка лица и образувания, съобщава още съветът.

ЕС все още не е съставил списък на санкционираните лица, каза пред журналисти върховната представителка на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

През октомври държавите членки на ЕС поискаха от Европейската служба за външно действие да предложи мерките, след като предупредиха Турция да прекрати сондажите и изразиха единодушна солидарност с оплакванията на Кипър от тях.

Турция потвърди позицията си, че няма да се откаже от проучванията, дори министърът на отбраната заплаши с употреба на сила като при нахлуването в Кипър през 1974 година. 

 
По-рано ЕС предприе по-леки ограничителни мерки спрямо Турция, които тя пренебрегна.
 
 
Турция окупира северната част на Кипър от 1974 г., когато нахлу там в отговор на опит за преврат от етнически гръцки кипърски офицери, подкрепяни от тогавашната военна хунта в Атина, които целяха да присъединят острова към Гърция.
Провалът на авантюрата доведе до кървави сблъсъци, потоци бежанци и разделянето на острова, падане на хунтата и разполагане на умиротворителни сили на ООН между етнически турската и гръцката му част. Последната е част от ЕС от 2004 г. Турция продължава да поддържа 35-хиляден военен контингент в северната част, т.нар. Севернокипърската турска република, призната само от Турция и Азербайджан.