Турският министър на отбраната Хулуси Акар днес заяви, че въоръжените сили на страната му могат пак да нахлуят в Кипър, ако се наложи.

 
"Намираме се в същата точка, в която бяхме през 1974-а в Кипър", каза Акар. "Това, което трябваше да стане в този ден, никой да не се съмнява, че би станало днес при същото положение", каза той, цитиран от гръцките издания "Катимерини" и "Прото тема", на церемония по произвеждане на офицери от армията в по-високи звания.
Министърът потвърди, че Турция е решена да продължи проучванията си за газ в източното Средиземноморие, Егейско море и около Кипър въпреки протестите ва Кипър, Гърция и Европейския съюз. Те обвиняват Турция, че незаконно изпраща проучвателни кораби в изсключителната икономическа зона на разделения остров, около който наскоро бяха открити големи газови находища.

"Няма да отстъпим никога от правата и интересите си тук, няма да направим крачка назад, декларирали сме  го пред целия свят... Никой да не изпитва силата и мощта ни, никой да не си прави погрешни сметки", добави Акар.
 
Турция окупира северната част на Кипър от 1974 г., когато нахлу там в отговор на опит за преврат от етнически гръцки кипърски офицери, подкрепяни от тогавашната военна хунта в Атина, които целяха да присъединят острова към Гърция.
 
Провалът на авантюрата доведе до кървави сблъсъци, потоци бежанци и разделянето на острова, падане на хунтата и разполагане на умиротворителни сили на ООН между етнически турската и гръцката му част. Последната е част от ЕС от 2004 г. Турция продължава да поддържа 35-хиляден военен контингент в северната част, т.нар. Севернокипърската турска република, призната само от Турция и Азербайджан.
 
 
Отделно днес гръцкият външен министър Никос Дендиас е наредил да бъде извикан турският посланик в Атина Мубарак Узункертзин, предаде на уебсайта си в. "Вима". Гръцкото външно министерство е изразило пред него тревога заради засилването на потока от нелегални мигранти от турския малоазийски брят към гръцките острови в източно Егейско море. Според изданието само на о. Лесбос вчера са пристигнали 500 нелегални имигранти.