Централната избирателна комисия (ЦИК) пробва да глоби сайт фантом. Но това ще стане само ако... МВР успее да го издири.

Това става ясно от едно от последните решения на комисията.

Става въпрос за небезизвестния сайт informiran.net, който действа от няколко години, а създателите му го представят като "българска медия, създадена от журналисти, които я правят, за да информират обществото безпристрастно, отговорно и независимо". Само във фейсбук страницата на "Информиран" има 181 000 последователи. 

"Няма да гласувам за себе си"

Често в сайта се публикуват новини, които спокойно могат да влязат в категорията "фалшиви". Поместени са редом до други информационни статии от деня, при които няма изкривяване на информацията и така сайтът придобива достоверен вид.

Така например в деня на изборите (27 октомври) informiran.net уведоми своите читатели, че основната претендентка за кметския пост в София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) се отказва от надпреварата и е призовала да се гласува за "някой от другите". Според тази "информация" Фандъкова била казала това в "изборната си секция, където я чакаха десетки журналисти, за да я заснемат как гласува". 

И не само, ами и заявила: "Истината е, че години наред мълчах и служих на тази тирания, но днес слагам край на всичко това. Решението е трудно, сигурно ще има репресии и ще ме арестуват. Но аз ви казвам – не гласувайте за мен, а за някой друг. ГЕРБ е политико-престъпна групировка, а аз 10 години бях нейната ръка в София. Всички знаете, че не аз съм управлявала, ставаше каквото Той каже. Но днес е денят на изборите, тежи ми твърде много, и е време да го кажа – НЕ ИСКАМ ПОВЕЧЕ ДА СЪМ ЧАСТ ОТ ТОВА! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, ИЗБЕРЕТЕ НЯКОЙ ДРУГ, ДАНО ДА УСПЕЕТЕ ДА СВАЛИТЕ ТИРАНИНА."

Излишно е да казваме, че Фандъкова не само не е казвала подобно нещо във или извън секцията, в която гласува, а и изобщо. Както и че бе преизбрана за кмет на София. Гореописаната статия се появи, а после изчезна в деня на изборите. Сега пак може да бъде открита.

Няма връзка с този номер

ЦИК обаче е била сезирана от ГЕРБ за други две информации, публикувани в "Информиран" в деня за размисъл преди балотажа на 3 ноември. Озаглавени са "Потрес! Фандъкова и ГЕРБ готвят такса парно - 100 лева на апартамент, сметките са върху нея…" и "Бойко похарчи 50 милиона лева за народни артисти, за да спасяват Фандъкова".

ЦИК констатира, че в тях се отправят индиректни негативни внушения спрямо кандидата за кмет и установява извършено нарушение - предизборна агитация, забранена 24 часа преди самия вот. Решава също така, че трябва да се състави акт на главния редактор, който се е самопосочил на сайта като "Владимир Алексеев".

И сега идва трудната част - да се установи пълната самоличност на въпросния главен редактор. 

На сайта в рубриката "За реклама в сайта" е посочено името на Владимир Алексеев, тел.: 0044 785-793-7905, и адрес за кореспонденция: Великобритания, 4659 Dog Hill Lane Scranton, KS 66537. Придружено е с голяма снимка, за която се предполага, че трябва да е на Алексеев. 

Излишно е да се казва също така, че връзка с телефона няма. Сайтът се хоства чрез GoDaddy, което дава възможност за скриване на данните за собствеността. До този извод е стигнала и ЦИК, защото решава да възложи на МВР да установи пълната самоличност на собственика и главен редактор на онлайн новинарски услуги informiran.net. За да му бъде връчан актът.

"Едрият зелен търговец"

Акт ще бъде връчан и на дружеството, издаващо вестник "Труд" (и сайт) - "Труд медиа" ЕООД, представлявано от Петьо Блъсков, който е и главен редактор. Поводът е поредица от статии срещу кандидата за общински съветник в София от листата на "Демократична България" (който впоследствие стана такъв) - Тома Белев. "Любовта" на "Труд" към бившия шеф на парк "Витоша" и председател на Асоциацията на парковете в България е стара. Сега обаче медията е публикувала материали по негов адрес в хода на предизборната кампания и въпреки исканото от него право на отговор такова не му е било дадено. Отговор ЦИК не е получила и на собственото си запитване към Блъсков.

Иначе материалите са озаглавени: "Тома Белев: Вън", "Настояват за спиране на финансовото подпомагане от държавата на Тома Белев", "Тома Белев – едрият зелен търговец" (публикувана и в сайта, и във хартиеното издание) и "Съсипителят на Витоша с цел да я защитава" (отново публикувани и в сайта, и във вестника).

"При извършената проверка не се установи съответните изпратени отговори да са публикувани в печатното издание или онлайн новинарското издание на в. „Труд“, в т.ч. съгласно изискванията на чл. 188, ал. 1 ИК, а именно публикуването на отговора да става на същото място, със същия размер, вид и формат, шрифт и без коментар незабавно след получаването му.

С писмо изх. № МИ-20-346/03.11.2019 г., изпратено и до електронната поща pbluskov@trud.bg, Централната избирателна комисия е поискала да се удостовери дали и кога са публикувани изпратените от сигналоподателя отговори на посочените по-горе статии, но до датата на приемане на настоящото решение отговор не е получен", констатира ЦИК.

И взема решение за съставяне на акт на медийното дружество.