"Не сме съгласни с констатациите в решенията на Централната избирателна комисия и ще представим възраженията си пред нея, след като получим съответните актове."

Така отговориха от отдела за връзки с обществеността на националната телевизия на запитване на Клуб Z ще оспори ли бТВ наказанията, които ЦИК реши да й наложи заради жалбите на ГЕРБ, че е извършвала предизборна агитация в деня на гласуването миналата неделя. 

Както Клуб Z първи писа, на управляващата партия не се понравиха редица репортажи на телевизията, с които се отразяваха проблемите в някои по-големи и малки градове в страната. В част от тях кметовете са на ГЕРБ, което е логично предвид факта, че на местните избори през 2015 година партията спечели 22 областни града. 

От ГЕРБ са подали до ЦИК три жалби за бТВ, две от които Комисията взе предвид и откри "агитация" - в тази, касаеща София, и още една - за сливенското село Гавраилово.

Хубаво е

Но най-много от ГЕРБ се подразнили на репортажа за столицата, озаглавен "Хубаво е, но не е готово в София". Той бе посветен на пословичните ремонти на централната градска част. 

"Използвани са кадри от вече излъчвани материали, и по-конкретно на ранена жена, чийто съпруг изкъртил три "перки", поставени като ограничители на ул. "Граф Игнатиев". В сигналите се посочва, че по този начин се правят индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот. Нарушението според сигналоподателите се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния процес, а агитация срещу кандидата за кмет Йорданка Фандъкова, а на нея не й е дадена възможността да представи своята гледна точка", жалваха се от партията на Бойко Борисов.

А ЦИК реши: 

"Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение. Съгласно посочената разпоредба "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори."

Такова е заключението на Комисията и относно репортажа в Гавраилово. Репортерите разказаха за схема, при която се от кметството раздавали пари на жители от ромски произход като обезщетения заради умъртвените им заради чумата прасета. Но всъщност те не отглеждали прасета. Репортажът е озаглавен "Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове".

Иначе

Иначе в изборния ден имаше репортаж за това как общината в Благоевград е инвестирала във водопровод за минерална вода, който да захранва общински басейн, но вместо това той захранва хотелите на общински съветници в града. Кмет на областния град е Атанас Камбитов (ГЕРБ), който сега отива на балотаж. 

Репортаж имаше и от Русе - градът от три десетилетия се бори с мръсния въздух, нещо, което не може да се припише на само една политическа сила като несвършена работа, в т.ч. на последния кмет, който е от ГЕРБ. В Русе сега на балотаж отиват Пенчо Милков (БСП) и Диана Иванова (ГЕРБ) с превес на Милков.

От Хасково пък телевизията излъчи репортаж за злоупотреби с общински жилища и с парите от лихвоточките на хасковлии. Скандалът датира от седмица преди изборите. Схемата е действала от 10 години, посочи в репортажа си телевизията. През 2015-а за кмет на областния град бе избран Добри Беливанов (ГЕРБ), от когото партията сне отдавна доверие и на сегашния вот издигна друг кандидат - Станислав Дечев, който спечели още вчера от първия тур.

Във Варна пък бТВ припомни за проблемите около изграждането на новия булевард "Васил Левски" - от това, че "отхапа" трибуна от стадион, до наклона му, заради който при проливен дъжд става "водосбор". За въпросния булевард пари бяха отпуснати от правителството. Кмет през 2015-а там стана Иван Портних (ГЕРБ), който сега партията отново издигна. Сега Портних е на балотаж.

"Бира, скара и коли с чужда регистрация в едно от най-големите кърджалийски села. Старите механизми в района на Кърджали продължават да работят, а именно – организирано пътуване от Турция към България и контролиране на вота." Така пък бе анонсирано разследване на медията от кърджалийското село Горно Прахово, чийто кмет от ДПС преди четири години бе избран с над 90% от гласовете. Бе излъчено и разследване от Лом - за купуване на гласове, като за "свръзка" бе посочено лице от Съюза на свободните демократи. Репортажи имаше още от село Галиче и Бяла Слатина, където избиратели масово бяха изкарани болни от ишиас, от Хитрино (за това как са усвоени парите след смъртоносната експлозия на жп цистерни) и мн. др.

Или, ако може да се направи изводът - в ефир попаднаха различни случаи от различни градове с кметове от различни политически сили.

Но още в изборната нощ Борисов заяви, че "много хейт" се е излял в някои национални телевизии. Което бе прелюдия към жалбите на ГЕРБ.