Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Започват преговорите между политическите сили в следващото Народно събрание за сформиране на управление. Най-голямата политическа сила – ГЕРБ, пое инициативата и вече покани всички останали парламентарни партии за консултации. Началото е в понеделник с БСП.

До тогава ще се наслушаме на остри реплики и припомняне на разликите между отделните политически сили – а разлики има, нали затова се явиха отделно на изборите. Много по-важно е обаче какво обединява поне няколко от общо осем играчи в парламента.

„Евроатлантизмът“

Председателят на ДПС Лютви Местан повтори няколко пъти тази дума в нощта след изборите. Дори и без неговото изказване, България е в ситуация на уж направила избор, но пък пред избор. Идеалният вариант, в който България е член на НАТО и на ЕС и има ясни и коректни отношения с Русия, не винаги е възможен. Има моменти, в които трябва да се вземе страна – санкциите, енергийните проекти, военно присъствие...

„Евроатлантизмът“ има мнозинство от 145-160 депутати. Това са депутатите на на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. Разбира се, това са декларирани ценности, които понякога може и да са в конфликт с конкретни действия. Ориентацията на България е потвърдена от 145 депутати от тези три сили. Не е изключено това мнозинство да набъбва и до 160, в зависимост от това какви са последните модни тенденции в „България без цензура“ - там нещата бързо се променят.

От другата страна са БСП и АБВ, които исторически са част от евроатлантическия избор на страната ни, но наложените от ЕС санкции срещу Русия се оказаха твърде голям дразнител за тях. Отношенията на Запада с Москва не изглежда скоро да се уравновесят и това ще продължава да бъде лакмус за ориентацията на левицата. После идва Патриотичният фронт, който се противопоставя както на по-остри действия срещу Русия, така и на американските военни бази у нас. „Атака“ е в края на този коридор с най-радикални антизападни позиции.

„Скъпият ток“

Малко по-голямо може да бъде мнозинството за реформи в енергетиката. Намаляването на разходите и балансирането на системата е задължителна задача за следващото управление. За част от партиите обаче темата опира само до „скъпия ток“, който трябва насила да бъде задържан „евтин“, пък каквото ще да става в сектора. Другата гледна точка е, че пазарните правила трябва да важат и в енергетиката, а държавата да увеличи мрежата от подпомагани хора, за които сметките са непосилни. В момента цената е еднакво субсидирана и за бедняка, и за милионера.

Преди седмица цената на тока бе увеличена и БСП, Патриотичният фронт и „Атака“ проведоха протести срещу поскъпването. По отделно. Социалистите показаха и на практика как го правят – огромен дефицит, колабиращи предприятия, обаче „евтин ток“. „Атака“ също показа – внесе законодателни предложения за наказване на „лошите“ в сектора. Те, разбира се, не бяха свързани с руските енергийни интереси.

Пропазарното мнозинство в енергетиката до голяма степен съвпада с евроатлантическото – ГЕРБ, ДПС, реформаторите и донякъде АБВ – общо 156 депутати. Гласовете на Бареков отново не са в нито една от двете групи, защото позицията вероятно ще зависи от това доколко евентуални реформи в енергетиката ще ударят или облагодетелстват бизнеса на коалиционния му партньор.

„Южен поток“

Най-голямото мнозинство в следващото Народно събрание е това за строителството на газопровода „Южен поток“. 207 депутати смятат проекта за необходим за България. Единствено Реформаторският блок и половината от Патриотичния фронт – НФСБ, са на позиция, че тръбата не е необходима на България, защото ще струва много скъпо, без да е ясно дали и какви приходи ще носи. Това са точно 33-ма депутати (възможно е да станат и 32-ма, ако ВМРО спечели още едно място при окончателното обявяване на избраните).

Всички останали – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, АБВ, другата половина от Патриотичния фронт, а понякога и ББЦ, подкрепят газопровода. (И този път определянето на позицията на Бареков зависи от датата – веднъж обеща да строи „Южен поток“, втори път призова за спиране). Тази група не е еднородна – докато ГЕРБ и ДПС подкрепят проекта с условието той да отговаря на „европейските изисквания“, то БСП, АБВ и „Атака“ са безусловно за „Южен поток“.

Така газопроводът се очертава най-голямото общо кратно между партиите в новия парламент. Те вероятно са се сетили преди мен.

Ключови думи

Коментари

Ziezi

Много е важно да се говори ясно за Южен поток. Той по принцип не е нещо лошо. Все едно да каже някой, че е по-добре да се пътува по третокласен път, вместо магистрала. Така че не е нужно някой да е против ЮП по принпиц. ОБАЧЕ, начинът, по който се отнасят политиците в България с ЮП е откровено криминален. И там трябва да има няколко души вече (включително от бордовете на енергийните компании), които да са в затвора. По-дълбока и ясна черта може да се проведе по линията - приоритет ли е ЮП или не. Той не е за Европа, не е (не би трябвало да бъде) и за нас. Но в този ред на мисли, затворите ще се окажат тесни, ако всички национални предатели трябва да бъдат прибрани на топло.

аз бе аз

Южен поток е като черномориските ни курорти. Уж са наши, но се отдалечават все повече от нас.А скъпият ток е такъв, защото само населението поема цялата му себестойност.Дори и иновациите.

ИКОНОМИКАТА!!!

ЕС ПОДРЕПИ "юЖЕН КОРИДОР", А НЕ юЖЕН ПОТОК"

Бедров, ЮП ще го има, колкото и да се напъвате така наречените демократи. Не защото е важен за Русия, а защото е важен за всички държави в ЕС. Късогледството ви е умопомрачително. В тази връзка бих искал да ви попитам какво ви е отношението към добива на шистов газ? Защото алтернативата на руския газ е шистовият такъв. Ще подкрепите ли забраната за добив на шистов газ? Отговорете на тези прости въпроси, за да ви видим що за демократ сте.

God

Алтернативата на руският газ е добиване на български газ в акваторията ни в Черно море. Находището е открито и доказано, само че "братушките" няма да ни позволят да се откачим лесно от любовта им. Атака, АБВ и БСП ще ги пазят до дупка.

А ти, проюжнопотократ, да не мислиш че светът започва и свършва с Южен Поток?

ЮП е следствие, а не причина. Но ти нямаш умствен капацитет да го схванеш.

Изводи: в новия парламент има 207 национални предатели /русофили/. НАТО и ЕС да се самосезират.

Всички на опаки, само дефлораторите на терсене....

Развеселен

е ся, русофили, колко да са русофили. Не колкото в Австрия, Унгария и Словакия, това е сигурно.

Развеселен

Трябва ни балансиран, центристки кабинет, който да спре крайните турбуленции в обществото и политиката. Струва му се, че кабинет на ГЕРБ, подкрепен от партии както вляво, така и вдясно, би могъл да успокои нещата.

Даже ако може и партии отпред, отзад, отгоре и отдолу, за да няма къде да бяга ГЕРБ.Много ме развесели.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.