Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Орангутанът Сандра, обявен за личност от аржентинското правосъдие, се настани в център за големи маймуни във Флорида, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Директорката на резервата Пати Реган каза, че 33-годишната Сандра е "много мила и любопитна" и се приспособява към новия си дом.
Сандра е родена в Германия. Тя живя 25 години в зоологическата градина в Буенос Айрес. Във Флорида пристигна на 5 ноември.

"Беше стеснителна, когато пристигна, но като видя люлките, играчките и тревните площи в новия си дом, отиде да ги разгледа – разказа Реган. – Тя се запозна с гледачите си и се приспособява добре към новия климат, среда и към другите големи маймуни в центъра. За първи път от повече от десетилетие Сандра се срещна с орангутани. Тя може да ходи при тях, когато пожелае."

Съдия Елена Либератори постанови през 2015 г., че от правна гледна точка Сандра не е животно, а нечовешко лице. Това й даде някои права, каквито имат хората, сред които и на по-добри условия на живот.

"С това решение исках да кажа на обществото нещо ново – че животните са съзнателни същества и че основното им право е нашето задължение да ги уважаваме" – каза съдията тогава пред Асошиейтед прес.

Въпреки съдебното решение, докато нямаше алтернатива, Сандра остана в остарялата зоологическа градина, която беше затворена през 2016 г. Тя замина за САЩ през септември. След като беше поставена под карантина за един месец в Канзас, пристигна във Флорида. В центъра за големите маймуни има 21 орангутана и 31 шимпанзета, спасени или иззети от циркове и търговия с животни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.