Изненадващо правителството реши днес да назначи третата в кандидаткметската надпревара в Пловдив Дани Каназирева за областен управител на Пловдив.

Кмет на Пловдив стана номинираният от ГЕРБ областен управител Здравко Димитров, с което така мястото се оваканти. И очевидно от днес то е заето - от Дани Каназирева.

На този вот тя се кандидатира като номинация на "Съюз за Пловдив", а първият тур бе оспорван с кандидата на ВМРО Славчо Атанасов. Двамата влязоха в остър спор кой отива на балотаж със Здравко Димитров заради разминаване в данните на екзитполовете. В един момент в изборната нощ на 27 октомври се твърдеше, че Каназирева е втора по резултат. Накрая обаче се оказа, че Атанасов води. Според официалните данни на ЦИК Каназирева е получила 11,32 на сто от гласовете, а Атанасов - 16,15%.

От социологическата агенция "Тренд" коментираха снощи пред БНТ, че докато са извършвали екзитпол пред секциите в Пловдив, впоследствие се е оказало, че представящи се за гласоподаватели лица са отговаряли пред анкетьорите, че са гласували за Каназирева. Затова и резултатът й е бил толкова висок при първоначалните отчитания.

Иначе в общинския съвет в Пловдив, който се състои от 51 души, ГЕРБ вече има 17 места, коалиционният партньор на партията на национално ниво ВМРО - 5, съюзът на Каназирева - 5, а подкрепящата неофициално управлението партия "Воля" - 1. Това прави общо 28 местни парламентаристи при нужни 26 за мнозинство за решения.

Иначе Здравко Димитров се освобождава от длъжността областен управител на област Пловдив, считано от 11 ноември 2019 година. От тази дата на поста се назначава Каназирева, която към момента е общински съветник в град Пловдив. 

С друго правителствено решение Станислав Дечев се освобождава от длъжността областен управител на област Хасково и на поста се назначава Стефка Стефанова, която към момента е заместник областен управител на областта. Дечев бе кандидат на ГЕРБ за кметския пост и спечели на първия тур.

Дилемата на Каназирева

Веднага след като правителственият пресцентър разпространи решението за Каназирева, тя разпрати становище до редакционните пощи. В което се разказва за дилемата, пред която била изправена, преди да каже "да" на предложението. И покрай "дилемата" обявява, че опонентът й на вота Димитров дал "категорична" заявка за "различно и диалогично управление". Разбира се - приела, защото било по-добре да решаваш проблеми, отколкото само да ги критикуваш.

Ето какво се казва в позицията, разпространена от Каназирева:

"Доскоро Пловдив бе изправен пред две опасности - да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм. Днес и двете опасности изглеждат преодолени. Новият кмет Здравко Димитров по категоричен начин даде заявка за различно и диалогично управление. Предстои съветниците от "Съюз за Пловдив" да проведем среща с него и да обсъдим кои от нашите предложения да станат част от програмата за управление на града ни. 

Да, получих предложение да заема поста на областен управител на Пловдивска област. Имах малко време за размисъл, което използвах за обсъждания с моите колеги от "Съюз за Пловдив". Бях изправена пред конкретен избор - или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам; или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона.

Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София. Това може да стане в диалог с правителството и общините от областта, чрез подобряване на инфраструктурата и въвеждане на ясни правила за работа на всички нива на управлението. 

Надявам се, че ще работим в консенсус за превръщането на Пловдив и региона в още по-привлекателни за инвестиции в производства с висока добавена стойност, които да предлагат високи заплати на служителите си, е невъзможно без рязък скок в развитието на инфраструктурата. Най-големите проекти обаче изискват огромна енергия, защото ангажират различни институции. Нито само общината, нито само държавата могат сами. Готова съм да дам тази енергия за конкретни проекти като реновирането на Летище Пловдив, довършването на Околовръстното шосе, изпълнението на Воден цикъл, реализиране на Южен обходен колектор, както и осигуряване на финансиране за проекти като "Модър - Царевец", пробива на Водната палата и реставрирането на паметниците на културата в Пловдив. В правомощията на областния управител е и да следи за законността на актовете на кметовете и общинските съвети. Няма да щадя усилия за Пловдив и региона.

Няма да се променя и очаквайте от мен същото високо темпо на работа, почтенност, уважение и същата непримиримост с несправедливостта."

Каназирева е "стар познайник" на ГЕРБ. Тя беше общински съветник от листата на партията на Бойко Борисов, но през 2010 година по негово разпореждане бе изключена от редиците на формацията. Тогава публично Борисов обяви, че защитавала интересите на "бизнесмена Жоро Гергов от Пловдив" (разбирай - Георги Гергов, БСП). Тя, разбира се, отрече.