Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Защо Демократична България (ДБ) се оформя като умната и красива, но вечно бита на избори политическа сила?

Струва ми се, че тази коалиция е наследила синдрома на бившия СДС. Неговият смисъл и спойка беше да отрича комунизма. Когато той, естествено, си отиде, СДС загуби своята raison d’être (причина да съществува – фр.) и започна да се разпада.

В онези времена на ентусиазъм, като че ли малцина забелязваха, че СДС, макар да промени курса на страната, постепенно се превърна в политическа сила на единствената и преобладаващо отрицаваща кауза. А за да ти вярват и да те избират, хората трябва да прочетат в тебе положителна програма за своето бъдеще. За цялото си бъдеще – в разрушителната и в градивната му част.

ДБ също вече е политическа сила на едната отрицателна кауза: Долу Борисов, долу ГЕРБ! На местните избори тази кауза засенчи дори бившите комунисти. Дотам ги засенчи, че според някои социолози много привърженици на ДБ са гласували за “независимата” до червено кандидатка за кметица на София, само и само да не дадат глас за кандидатката на ГЕРБ.

Типичен пример за партия на едната кауза е “Партията на Брекзит” на Найджъл Фараж в Обединеното кралство. Предварително знаем, че тя свършва, когато кралството напусне Европейския съюз. Какво става с ДБ, когато победят Борисов, изкоренят корупцията, почистят Висшия съдебен съвет и сменят главния прокурор? За какво да ги избират хората след това? Не съм сигурен, че те самите са единодушни по това, ако изобщо го знаят.

Парадоксално е, но ДБ трябва да бъдат благодарни на Борисов, защото той е тяхната raison d’être. Ако Борисов вземе, че падне и в неговото отстъствие ДБ прекроят съдебната власт, какво ще правят после? Какво по-различно от ГЕРБ или от БСП, или от ДПС? Не е ясно. В тяхното говорене бъдеще отвъд съдебната реформа няма. С нея идва “краят на историята” (Вж. Франсис Фукуяма). Упоритата история обаче няма намерение да свършва. Разни хора като Тръмп, Путин, Ердоган, че дори и Борисов продължават да я произвеждат.

Особеното за СДС-ДБ синдрома е, че докато неуспешно гониш единствената си кауза, защото си малък и слаб, животът тече и дневният ред на обществото се сменя, а твоят дневен ред става все по-анахроничен и се разминава с дневния ред на тези, които очакваш да го прегърнат.

Дано дебейците не ги заболи много, но сега ГЕРБ изглежда като планета, а те като спътник, който обикаля около нея по неумолимите закони на гравитацията, издавайки сърдити звуци. Те негодуват срещу Борисов, но продължават безпомощно да кръжат около него. Нямат свой път в пространството. Масата му предопределя тяхната орбита.

Те потъват в мрак, когато той застане между тях и най-близката звезда. Включително, когато тя е телевизионна.

Следователо, за да променят тази тъжна астрономия, трябва да понатрупат маса – преди всичко от собствени и различни идеи за бъдещето на България. То трябва да замести Борисов като причината да съществуват. Тогава идейната маса може да се превърне и в електорална.

Не искам да кажа, че ГЕРБ се отличава с ясна идеология или последователно политическо поведение. Има обаче ясен track record (поредица от резултати – англ.) и международно признание за тях, с което мнозинството от българите все още свързват плановете си за бъдещето (например работни места, бавно растящи, но все пак растящи доходи, по-модерна инфраструктура).

Да кръжиш около тях с припева колко са лоши, не е убедително. Трябва да покажеш, че можеш повече.

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Крайно време беше ОГИ да спре

да финансира НЕКАДЪРНИЦИ, деца и внуци на Коминтерна, които никога не са работили съзидателно, а са свикнали само да консумират.

Интересно!

Какви каузи и перспективи вижда авторът в партиите на застоя и регреса ГЕРБ/БСП/ДПС/ужпатриоти и други подобни? Какв в повече предлагат те, та хората били гласували за тях. Ми драги ми г-н Желев! Хайде първо да махнем гнилото и тогава да търсим какво е най-добре за България, щото те нещата, условията се менят непрекъснато.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Добър анализ...

... освен съдебната реформа и донякъде електронното управление, ДБ все още нямат свое лице и кредо, с което да застанат пред хората. Друг въпрос е могат ли да се сдобият с такова при положение, че са механично обединение (защото нямат нито общи структури, нито общи правила) от хора с твърде различно идейно мислене, които по някаква неизяснена за мен традиция се е утвърдило да наричаме като "десница". Колко от "зелените" са десни? А от "Да Бъгария" или от неуспелия проект на иначе читавите хора от "Деос"? И по-важният въпрос - каква част от електората на тази коалиция се самоидентифицира с Атанас Атанасов и Радан Кънев? Съдейки по последните парламентарни избори - не основната. Тогава не е ли време да престанат с тези глупости за "градската десница" и да започнат да изграждат концентрирана концепция за добро управление, която да е единна и компромисна и за трите третинки от вагона с хора в това обединение? Но какво ли разбирам аз... освен да им чета мейлите, когато призовават да не се гласува с преференция за коалиционните им партньори (и да се смея на глас), друго не мога. :)))
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Г-н Желев,

дай Боже да падне Борисов,пък тогава ще му мислим какво ще прави ДБ,за която така силно си се "затъжил".Впрочем самото СДС пропадна не защото бе победен комунизма,който продължава да съществува под под формата на ГЕРБ,БСП,ДПС,патриоти и тем подобни руски образувания,а защото си бе предварително превзет до голяма степен от вътре,и то от самите ченгета на комунистите.Другата причина за пропадането на СДС е в съществуването на голям брой платени журналисти като теб,чиято задача бе да охулват СДС,още от момента,в който тя взе властта през 97 год.Виждам,че чрез такива като тебе,успешните опити за охулване на СДС се прехвърлят и върху ДБ.Няма лошо,г-н Желев,за това ви плащат,на това ви учат,това правите.Но този път трудно ще успеете,защото каквито и недостатъци да има ДБ,в нея засега внедрени от статуквото лица няма.Постепенно ще налучкат верния път.А и Путин няма да е вечен.С негото сгромолясване,един ден,ще се сгромолясат и всички негови творения в България.И тогава възниква друг един Въпрос,който бих желал да ти задам,г-н Желев:Какво ще правиш ти тогава и такива като тебе,които освен провокации друго не знаете да творите?Замислете се за идването на този момент,защото той неминуемо ще дойде!
Petar Petkov's picture
Petar Petkov
pepsimc123

изключително тъпа статия

Направих си акаунт, само за да мога да ви кажа, г-н Желев, че това е една от най-големите тъпотии, които съм чел напоследък. Първо, говорите за настоящите каузи на ДБ, като за нещо, което се постига за ден-два и после няма нужда от никакви грижи (борбата с корупцията). Второ, принизявате важността на тези каузи до някакви незначителни темички, които едва ли не ДБ са избрали ей така, от скука и да се намират на работа. Какво по-важно от това да се бориш за ясни правила и за работещо правосъдие, както и за изкореняване на корупцията?! Падането на ГЕРБ никога не е било основна цел на ДБ и ако имахте някаква идея за какво пишете, щяхте да го знаете. Явно за вас ценностите и целите на партиите от статуквото са и пътят, и истината, и животът...
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Драги ми г-н Желев,

трябва да Ви напомня, че разликата между анализатор и аналлизатор е огромна и не е само в една буквичка "л". Явно правната тематика не Ви е силата. Явно, че не разбирате, колко усилия са необходими за справяне с корупцията, поне до едно "поносимо" за обществото ниво. Явно, че изпълнявате един вид "мокра поръчка". ГЕРБ, г-н Желев, е гангренясъл тумор в тялото на българското общество и този тумор трябва да бъде оперативно отстранен. Аз се чувствам горд, че с нещо подпомагам екипа хирурзи.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Омраза ои омзлобление!

Никога не съм срещал в една статия толкова много открита омраза към демократичното и толкова много мазнене пред Борисов и венцеславене на бойковизма Г-н Желев и в други статии е разкривал същината си с продобни чувства – пряка защита на Борисов, и косвено, завоалирано насърчаване на бойковизма да продължава с краденето, да харизва блага на Русия, внушение към българите да купуват скъп руски газ без да искат като турците да им бъде върнато надвзетото. Желев внушава куп неща, за да може Борисов да блесне като ангел в бели одежди, а ДБ – по-черна и от дявола.Ето няколко бисери. - Първо, СДС и ДБ може да си приличат в някои параметри, но, г-н Желев, те не са едно и също. Не ги бъркайте! - ДБ била вечно бита на избори. Вечно не, защото ДБ е ново обединение и сега за втори път се явява на избори и със сравнителнодобър резултат. - Когато комунизмът си отишъл, СДС загубил смисъла на своето съществуване и се рзпаднал един вид. Луканов, Димитър Иванов –Гестапота, руската и българската тайна комунистическа армия направиха така, че комунизмът само да смени ботушите и рубашката и да продължи да дебелее и да богатее, да инфилтрира бъ лгарската политика, да дърпа конците на българското общество. Комунизмът само се превъплати в лицето на Румен Очаров, Георги Гергов, г-жа Техноимпекс, Малинов, Радев, Доган, ректорът и неговият кръг в Библиотекарския институт, а и в лицето на самия Борисов, а може би и във Вас, и в много други. Вярвам, г-н Желев, че не сте забравили, че Борисов не върна партийния си билет. - Вярно е, че в годините на ентусиазъм СДС нямаше управленски опит, креативната му част не беше силна, но дори и да беше, Москва пак щеше да го разруши чрез инфиртриране с ДС агенти. - Това обаче не означава, че СДС е бил символ на отрицанието. Просто е защивал българските национални интереси. А това се приема от агентурата на ДС като вражеско поведение към Москва. - Лъжа е, че ДБ е сила на една отрицателна кауза. Наистина гениално измислено. ДБ е твърдо ориентирана към Европа, настоява двете империи Руската и Турската да не се месят във вътрешните ни дела, ратува за монархия на Закона, за независимост.Притежава и силна социална програма, но иска първо да го произведем, а после да го разпределим спрраведливо, а не да го окрадем., и т. н. ДБ иска нормален, реален просперитет за българите, а не управляващите да мрънкат, че било абсолютно невъзможно. - Синдром СДС – ДБ има само във Вашата глава, г-н Желев! Изобщо не смесвайте СДС с ДБ. Смесвате ги умишлено, за да внушите, че щом СДС не е устояло на погрома, значи и с ДБ ще се случи същото. Но точно тук може би сте прав! Предателите, малиновци и руският атом не са малка сила. ДБ има свой самостоятелен или в съюз със сродни партии свой самостоятеле родолюбив път на развитие, макар че не е никак лесно това в Бойкова България. Това, че ГЕРБ строи пътища, донякъде осигурява работни места, не означава, че това единствено само той може да говърши. Ако ГЕРБ и това не прави, дойната кравичка с име България ще загине и Благата към Борисовци, догановци и т. н. , ще секнат. Наистина ли, г-н Желев, вярвате, че екипът на Борисов може да гради модерна България?! И още един въпрос – по убеждение ли, г-н Желев, или пък сте толкова много задължен на Борисов, че непрекъснато го величаете и лъскате образа му? И още един. Разликата между Фандъкова и Манолова е около 20 хиляди гласа. А СДС с Борисов твърди, че е осигурил на Фандъкова 25 хиляди гласа. Кажете как Вие , богати ми на идеи г-н Желев, интерпретирате това уравнение?
В Т's picture
В Т
ВТ

Айде още един оттече ..

.. към списъка на тия, които не чета в Клубз, даже 'зе сибирския кедър на първенството от "оня" Стефан. (земете редакцията да се равнявате по редута.бг, нема да сбъркате!) Преди всичко статията е бърборлива, а всичката ароматна* пяна на приказките (алюзията с Виан не е случайна) може да се синтезира с едно изречение: "ГЕРБ е автентичната десница и ББ е нейният пророк." Всичките други приказки са да се отпусне читателя и така по-лесно да му влезе тази .. тази .. тази .. фъсня! Все пак да кажа, че ГЕРБ не е и не може да е автентична десница. И затова има доводи от персонални, та до глобални. ГЕБР не може да е никаква десница, както по (монтерейския си) генезис, така и по силата на сегашното си победно-жалко съществувание. А дали т.нар. СДС, което умря след дълго боледуване в ръцете на Нада и Кисьов и сега наблюдаваме поредната му зомби-трансформация от отвъдно в по-отвъдно, е нужно за легендиране на "автентичността" на ГЕБР - не мисля, по-скоро е дебелашко издевателство над тези, които викахме по площадите срещу комунетата, докато сегашният политически естаблишмент се е занимавал с "врътки" при национално-отговорните, а също и при интернационално-безотговорните ни "бизнесмени" (да не забравяме и "бизнесдамите"!). По класификацията на Стругацки, ГЕРБ са "сивите" - бакалите, месарите .. Дали и откъде след тях ще дойдат "черните" е трудно да се каже, дано не е черната сотня! (абе аз и по-рано не го четях този, да не си помислите нещо! :О) -------------------------- * аромат на скъпи пури, одеколон "Тройной" (да не е и "Каро") и много Гел за след стригане ..
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Браво,Г-н Делчев,

точен,ясен,аргументиран отговор, добре подкрепен и с факти!
Николай I's picture
Николай I
Николай I

Ей, дано от ДБ се сетят да

Ей, дано от ДБ се сетят да включат в програмата си за парламентарните избори направа на тротоар на улицата на г-на Желева, та белким вземе и той да ги заобича малко отмалко. Те не че нямат кусури (кусурите им с лопата да ги ринеш), ама и някои журналисти, като се поотъркат във властта, като ги назначат за няколко месеца като говорители на нещо си, стават едни критични , та ум да ти зайде. Критични към опозицията, разбира се.

Боли

Често привличам омраза, но толкова много отдавна не е била. Тя показва, че съм улучил целта. Четете внимателно този форум и ще разберете какво провали СДС и какво е на път да провали ДБ. Правоверните сектанти. Не мога да ги опиша по-добре от словесния автопортрет, който са си направили. Времената и режимите се менят, но те са удивително едни и същи. Не могат със себе си да се оправят, а искат да оправят държавата. Няма как да стане.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Партийната идентичност...

... и членство рядко търпят конструктивна критика. Жалко, защото в много други отношения този електорат се състои от смислени и честни хора. Но падне ли пердето - ни се водят, ни се карат. :)
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Омразата

И ти ли Бруте . . .? И ти ли, след вчерашното чудене на г-жа Мента Стоянова, се питаш защо и откъде толкова много омраза. Ние, опонентите ти, знаем, че Борисов е главатар на шайка разбойници. И че първо трябва да турим шайката на мястото й, а чаааак след това да провеждаме каквито и да било политики, десни, леви или центристки. Когато Али Баба е на власт, всичко е подчинено единствено на 40-те му разбойници. Това е от мен, г-н Желев.
В Т's picture
В Т
ВТ

Да си улучил, да си улучил ..

.. колко да си улучил? Ти, с тоя закостенял стил на изразяване и закърняла ценностна система, групирана около идеята за вярна служба, едва ли целиш и тоалетна чиния вече!

Улучил си целта - звънци!

Хайде като си такъв отворко, да си припомниш кой само преди три управленски мандата беше основният противник на истински десните. И като си припомниш, да обясниш поради каква очевАдна причина основният противник се промени? Като тръгнеш в тази насока, няма начин да не заключиш, че противникът на истински десните се мени, но техните цели си остават същите. Едва след това евентуално може и да заключиш, че въпросът който си задал в заглавието е от тъп, та по-тъп. Хай със здраве!
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

По темата

Г-н Желев, улучили сте целта, но не на всичко, защото не можете да дадете обяснение на много въпроси. Правилно констатирате, че ДБ е наследила синдрома на бившия СДС да отрича комунизма. Но не сте забелязали, че това беше фалшиво противопоставяне, защото самото СДС беше създадено от комунистите на последния елит на БКП около Луканов, този който създаде и БСП и всички останали партии, включително и ГЕРБ. Не сте забелязали, че създателят на СДС и на ДБ- Иван Костов от първия си част е следвал курса на Луканов. Те двамата заедно направиха американския икономически план „Ран Ът“, с който внесоха в страната нов икономически модел -на американския неолиберален капитализъм. Целта беше да заменят старата социалистическа система, която беше престанала да работи поради грешното строителство на социализма от комунистите, с нова и по този начин в новата система те пак да останат на власт, в качеството си на „новия елит“. Смяната първа започна КПСС с един указ на Горбачов от едно изречение “да се премине от непазарна в пазарна икономика“. Понеже КПСС имаше „водеща и мъдра роля“ в системата, тя наложи линията си на своите сателити -БКП, ПКП, ЧСКП и прочее в бившата комунистическа система. Луканов като най-старателния последовател на Горбачов веднага излезе със същия указ № 56. Костов също старателно следваше Луканов. Върху новия американски икономически модел се разви по късно нов социален и политически модел, също копие на американския. После Луканов и Костов заедно реализираха плана „Ран Ът“, като започнаха да сменят стария социалистически модел със 100% държавна икономика в новия американски модел със 100% частна икономика. За това заедно започнаха да прилагат плана „Ран Ът“, който ги съветваше да направят смяната на икономически модел с приватизация. После заедно започнаха приватизацията, но БСП като първата партия писала се за „наследник на БКП“ и наследила нейната ловкост и 100 годишен стаж в демагогията, успя да налапа най добрите предприятия за своите хора и остави на Костов „боклуците“, както той ги определи. За това БСП с налапаните капитали успя да създаде 36 „производителни олигарси“ сега владеещи цялата икономика на страната , пълнещи ръководството и съставляващи нейните черни каси, докато Костов направи едва вяколко олигарха сега плътно го обграждащи в неговата партия ДСБ. За това Костов намрази БСП и от тогава я сочи за първи свой „враг“. Останал слаб, без много капитали, Костов се ориентира към Америка и нейния представител американския магнат Джорд Сорос и стана най верния негов последовател, бетониращ  американския неолиберален капиталистически модел у нас.. СДСарията бе завзета от Сорос още 1997 г , когато правителството на Клинтън плати на Костов 10 милиона в зелено за да извърши „нежната революция“ и свали правителството на Жан Виденов на власт, а след това да предостави външната и вътрешна политика на България изцяло в ръцете на „Отворено общество“ сиреч в ръцете на САЩ . Кой е Сорос?- Сорос е третия инструмент( още два- МВФ и СБ) на Рейгън при разпространение на американски неолиберализъм по света. У нас Сорос успя да убеди Горбачов и комунистите да заменят старата си неработеща система“социализъм“ с новата на американския неолиберализъм и по такъв начин извая новия ни капиталистически елит от стария комунистически. Сега Сорос и неговото „Отворено общество“ бетонира у нас неолиберализмаи заедно с всички управлявали прехода партии са ограбвали България. Олигарсите на БСП като добиха голяма икономическа мощ, започнаха да се церят от нейните редици и да създават свои партии, за политическа борба помежду си в делбата на голямата социалистическа държавна собственост. Олигархът Бойко Борисов излезе, макар създаден от БСП, излезе по умен от производителните олигарси на БСП като се насочи към завладяване на финансовата система( банките) на България. Той с помощта на Доган завзе властта първо като кмет на София, после 2009 г като вече министър председател и я използва да се обогати и стане най силния финансов магнат и олигарх и надмине БСП олигарси по богатство. Костов се опита да стане министър по финансов в първото правителство на Борисов, но бат Бойко не можа да понесе това. Как финансовия магнат Борисов ще предостави парите на Костов? Това беше нечувано и за да не му пречи Костов повече, Борисов изхвърли Костов и коалицията му от парламента, тогава с името“Реформатори“. По този начин Костов и СДСарията около него останаха и без имунитет( т.е с гол гъз), от тогава треска ги тресе при мисълта ако ги достигне народната омраза, не знаят къде да се наврат за да я избегнат, преминаха в панически бяг. Действията им заприличаха на удавника, с последни сили правещ опити да се задължи на повърхността. Една част се върна в утробата на БСП . Друга част -“гордата“ остана твърдо да подкрепя Костов, който се писа „опозиция“ на Борисов, мимикрира в нова коалиция ДБ с цел с нея да влезе в парламента отново и започнаха да развяват лозунги срещу „Борисов -васал на Путин“. Но медиите точно прези местните избори съобщиха, че ДБ -то се коалира с по-силния на деня ББ. Обаче, сред като ББ не им обърна внимание м вестните избори и им дате само 1 кметско място, селд изборите ДБ то бяха принудени да се върнаха в утробата на майка си- БСП- втората голяма по сила олигархична партия. Сега ДБ се надява на БСП да ги направи милионери за 1 нощ, както тя е направила всичките си деПУТАти в „Коалиция за България“ :D
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Дрън дрън!

Много си писал, ама малко си чел. Малко и то по диагонал. И не само по диагонал, но и от лоши "източници". Лошо е, когото чукчите станат писатели.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Г-н Желев,

не привличате омраза,а по-скоро гняв,защото просто не искате да си признаете,че с тази си статия целите провокация,нищо друго.Този сайт,Клуб Z,го четат основно,на 90%,дясно мислещи хора,но не превърженици на ГЕРБ,защото тя не е дясна партия,това всеки го знае.Основните и руководители,като започнем от Борисов-охранител,личен приятел и сподвижник на някои от най-известните ръководители на мутрински групитовки,всекиму известни;Цецка Цачева-бивша съдийка от Тошово време и член на БКП;Цветан Цветанов-,син на шофьор в УБО;Лиляна Павлова-дъщеря на потомствена елитна комунистическа фамилия;Теменужка Петкова-също.От моя роден край-Карлово,народният ни представител от ГЕРБ,също син на офицер от ВКР от Тошово време!Да профължавам ли?Няма смисъл.90%,от актива на тая партия са потомци на висшия и средния ешелон на БКП.Толкова за "десния" ГЕРБ.Та с този малко по-дълъг преамбюл искам да Ви кажа,г-н Желев,че този сайт,в който пишете Вие,го четат хора, с подчертано ДЕСНИ разбирания. А един дясно мислещ човек мигновено схваща,че в статията си целите гербаджийски внушения.Впрочем най-интелигентно,точно и подготвено Ви е отговори г-н Gotse Delchev,аз и затова го поздравих.И вместо тук с общи приказки да се опитвате да се защитавате,по добре му отговорете на добре обоснованите му въпроси към Вас.Ако се считате за подготвен журналист!А такъв в този сайт бе може би само ИВАН БЕДРОВ!Колко е отчетлива липсата му тук?Много!Такива като Вас,г-н Желев,не могат да я запълнят,а само я правят по-голяма.И,моля Ви,това не е омраза към Вас,а само констатация!Благодаря!
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

до г-н Йовко Манолов

Господин Манолов, Клуб Z е създаден от останките на СДС, аз ги наричам- СДС перца и крилца. В България всички партии от първата БСП, през СДС, ДПС, НДСВ до последната ГЕРБ са дясно мислещи, няма лява партия, всички те са обгърнати с една обща идеология на на американския неолиберален капитализъм. Какво е американския неолиберализъм, може да се запознаете с моя материал " „Неолиберализмът направи Маркс неактуален, търси ес новият Маркс" http://www.ideyazabulgaria.org/news-mainmenu-2/story/4947-4947
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

по темата

допълнение Захванали различни части на българската икономика, олигарсите на СДС също започнаха да воюват помежду си за делба на икономическата трапеза на България и създадоха свои партии, аз ги наричам „СДС крилца и перца“. СДС възприе и идеологията на американския корпоративен неолиберализъм и представителната му демокрация, където едрия капитал управлява партиите и държавата. От тогава СДС крилца и перца издигнаха Рейгън за свой кумир и даже паметник му построиха в Южния парк.

Загубени в превода

Ценното зрънце тук е, че наистина има нужда от превод на програмата на ДБ на разбираем за повечето хора език. Това е езика на личния и националния просперитет. В резултат от изпълнението на програмата на ДБ ще настъпят положителни промени в икономиката и цялостното развитие на България, по това мисля, че няма спор! Е, тези положителни промени трябва да се калкулират, макар и приблизително и да се преведат на езика на икономиката, по отношение на държавата и на отделния човек. След това трябва да се направи една шорт листа от това (нещо като 800-те дни на Симеон) и с това нещо да се влезе в кампанията на следващите избори! Тогава всеки ще има възможност да си направи сметка за това кое предпочита - магистралите и задкулисните игри на Борисов или просперитета по честен и равен за всички начин! Превода на програмата трябва разбира се да бъде направен от качествени експерти за да е достатъчно близко до реалността, защото както се сещате няма да е никак лесно това да бъде направено! Но според мен е възможно!
Venian Grigorov's picture
Venian Grigorov
Venian Grigorov

Който не е с ГЕРБ

е против България а?
В Т's picture
В Т
ВТ

Ама таз статия не била случайна, бе!!!

.. тя направо програмна, като на 1-ва стр. на Работническо ДЕЛО. Веднага след Желев, по темата ДБ са се упражнили и ББ и дори Роско!!!

.

на къносани вяра нямам

Господин Желев,

Сега вече заслужавате Борисов да ви направи тротоара.
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

За да покажеш, че можеш

За да покажеш, че можеш повече, трябва някой да ти е позволил (да те е избрал) да покажеш това. Докато 80% от "гражданите" предпочитат другото, ти остава само да показваш програмата си за действие, но не и реализацията й. Сега обаче, в резултат на последните избори, поне в София, можеш да покажеш как се бориш за реализацията на програмата си.
 's picture

smarf

Бедни ми , Желев!

Добре е ,че има ДБ та да си миете мръсните корумпирани гербаджийски кунки. И знаете ли, защо ДБ иска съдебна реформа? За да отреже крадливите ръчички. Няма нищо по-жалко от това да се твърди, че тъпите, необразовани, селяндурски суеци, седящи на министерските кресла имат идеология и визия за бъдещето на България. Орбитата на България очертана от тях е застой, простотия, регрес и диктатура. "Масата" на Борисов е само 150 кг биологична суровина, която не става и бидон за зеле. Страхлив, необразован интригант. Няма как ДБ да има голяма електорална маса. Умните и можещите са малко. Те разчитат на собствените си сили и умения и не пристават на политически байганьовци. Но това вие не може да го знаете.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.