Хиляди иранци се събраха близо до сградата на старото американско посолство, което бе превзето преди точно 40 години и започнаха да скандират "Смърт за Америка".

Снимка АП/БТА

Военноначалникът на иранската армия сравни САЩ със скорпион, който има намерението да навреди на родината им.

Снимка АП/БТА

Държавната телевизия показа тълпящото се множество близо до зданието, което бе определено за "леговище на шпиони" след ислямската революция от 1979 г. Маршове и протести бяха проведени в около 1000 общности навред из страната, съобщи медията, цитирана от Ройтерс.

Снимка АП/БТА

Преди 40 години ислямисти превзеха посолството малко след отстраняването на подкрепения от Вашингтон шах и 52-ма американци бяха държани за заложници в продължение на 444 дни.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА

Оттогава двете страни са вражески настроени една към друга.

"Нашата борба с Америка е за нашата независимост, за това да не се предаваме на тормоза, за ценностите, вярванията и нашата религия", обяви генерал Абдулрахим Мусави на реч край бившото посолство.

"Те (американците) ще продължат с военните действия като пословичния отровен скорпион, чиято природа е да жили и не може да бъде спрян, освен ако не е премазан", допълни той.

В неделя духовният лидер аятолах Али Хаменей поднови забраната за преговори със САЩ, като определи двете страни за непреклонни врагове.

"Тези, които вярват, че преговорите с врага ще разрешат нашите проблеми, грешат на 100 процента", сподели той.

Междувременно парламентът одобри мярка, с която учебниците ще образоват учениците за "престъпленията на Америка". Законодателите също скандираха "Смърт за Америка".

Отношенията между двете страни са в нова криза от миналата година, когато президентът Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. Съгласно договора ислямската република бе поела ангажимента да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигане на санкциите.

Вашингтон отново ги наложи и ги насочи срещу износа на петрол. 

Хаменей забрани на ирански служители да провеждат разговори, докато САЩ не вдигнат санкциите и не започнат отново да спазват ядрената сделка.

Иран обяви в понеделник поредна порция мерки, с които отново ще наруши споразумението от 2015 г. Ислямската република разкри, че вече работи с по-напреднали центрофуги модел IR-6 и подготвя прототип, който може да е 50 пъти по-бърз от позволените в сделката.

Това сподели шефът на държавната атомна агенция Али Акбар Салехи.  

"Днес ние наблюдаваме пускането на 30 IR-6 центрофуги", обяви той.

Той допълни, че този ход ще демонстрира "капацитета и решимостта" на Иран.