Иран ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г., обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос, съобщи БТА, позовавайки се на световни агенции.

Арагчи даде да се разбере, че Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

"Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти", подчерта той, уточнявайки, че Иран искал да спаси ядрената сделка, но ако това направят и останалите държави, които участват в нея. 

Техеран бил готов и на разговори с европейците, но САЩ също могат да се включат в тях.

Говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че страната му "ще обогатява уран въз основа на своите нужди".

"...Точно сега нямаме нужда да обогатяваме уран, необходим за реактора в Техеран. Ще обогатяваме уран до равнището, необходимо за реактора в Бушер", уточни Камалванди.

Преди сключването на ядрената сделка Иран обогатяваше уран до равнище от 20 процента, необходимо за реактора в столицата Техеран, и до 5 процента за нуждите на атомната централа в южния град Бушер, припомня "Ройтерс". ДПА пък отбелязва, че уранът трябва да бъде обогатен до 90 процента, за да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20 процента до 90 процента е сравнително бърз процес.

Преди година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка и наложи санкции на Иран. В отговор, Иран обяви на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили равнището от 300 килограма, разрешено от споразумението, припомня Асошиейтед прес.

Преди ден френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани в опит да убеди страната му да не се отказва от още свои задължения по ядрената сделка. Рохани обаче каза, че трите европейски страни по споразумението - Франция, Германия и Великобритания - са отговорни за решението на Иран да спре да изпълнява свои ангажименти.

Реакция на новините от Техеран дойде от Израел. Министърът на енергетиката Ювал Щайниц окачестви като "умерено" обявеното от Иран повишено обогатяване на уран, но обвини страната, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

"Иран е започнал - макар че сега това е умерено повишение - но е започнал да нарушава наложените му граници за обогатяване на уран", каза по израелска телевизия Щайниц, който е член на кабинета по сигурност към премиера Бенямин Нетаняху. "Това означава [. . .] прекрачване на договорените червени линии и начало на поход, поход, който не е обикновен, а към ядрено оръжие", добави той.