Министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази своето недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита повече законни мигранти от Африка, отколкото нелегални от България. 

По думите й, според информацията, която е получила, точният превод на думите на Макрон е бил "незаконни каналджии от Украйна и България". Освен това имало подозрения, че изречението е извадено от контекста, но въпреки това тя беше категорична, че ситуацията е неприемлива и че не може да се правят заключения за целия български народ. 

"Цялото интервю на Макрон доколкото разбрах, е свързано с незаконната миграция и надигащото се недоволство във Франция относно многото незаконни мигранти, но не толкова срещу централно-източно европейците. Освен това нашите хора не са мигранти. В ЕС има свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Но между приятелски държави не бива във вътрешнополитическите напрежения да се използват имената на други държави. Ние не го правим тук", каза Захариева пред бТВ.

Министърът заяви, че България ще изисква официална информация за какви български организирани каналджийски групи става дума и ако френските власти имат такава информация "да бъдат така добри да я представят по официалния ред". Захариева потвърди и че страната ни е извикала френския посланик в София в понеделник, за да изрази възмущението си. 

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон създаде дипломатическото напрежение със свое интервю дадено пред дясния седмичник Valeurs actuelles. В него той твърди, че предпочита хора, които идват от Гвинея или Кот Д'Ивоар легално, отколкото българи или украинци с "техните нелегални банди".