"Предпочитам да имаме хора, които идват от Гвинея или Кот д'Ивоар легално и работят, от колкото българи или украинци с техните нелегални банди". 

Това казва френският президент Еманюел Макрон пред десния седмичник Valeurs actuelles, цитиран от големия ляв всекидневник "Либерасион".

По повод изявление на френския президент Еманюел Макрон вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщи МВнР.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник във Външно за обяснения. По-късно вечерта министър Захариева коментира пред бТВ, че според нейната информация - точният превод на думите на Макрон е бил следният :" Незаконни каналджии от Украйна и България". 

На думите на френския президент незабавно реагира и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По-късно украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, предаде БГНЕС.

„По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев.

Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Макрон е притискан както от множество представители на политическия елит, така и от голяма част от електората си да осъди нарастване на ислямизма в рамките на страната.

Острият коментар на президента може би е продиктуван от нарастващата в обществото непоносимост към мюсюлмани - в седмичника е посочено изследване от 27 октомври, публикувано в "Журнал ду диманш", според което 61 процента от французите смятат, че ислямът е "несъвместим с ценностите на френското общество".

"Републиката трябва да бъде неделима, - казва той. - Проблемът ми не е майката, която носи воал, докато придружава детето си до училище ... Тя е пуснала детето си на обществено училище и го придружава на училищното пътуване. Именно така ще спечелим обратно изгубените хора. Дете, което е добре интегрирано, чиито родители са мюсюлмани, не притеснява никого. Майката и да има шал, тя не притеснява никого.“

Погресивното издание "Либерасион" обвинява Макрон, че острият му коментар срещу мигрантите от Източна Европа е провокиран от желание да привлече избиратели от електората на десните партии. 

Интервюто е било проведено в самолет на "Еърбъс", докато държавният глава се прибирал към Франция след посещение в Реюнион и Майот.

Президентът отбелязва, че трябва да бъде изоставено погрешното гледане на отвъдморските територии на страната като на колонии, а вместо това като неразривна част от Франция. 

Той критикува получателите на социални помощи, които са дошли в страната с туристическа виза и предлага да се въведе "изчаквателен период" за търсещите убежище, като средства за тях да бъдат отпускани след време "много по щедри от Държавната медицинска помощ". 

"Но ако не свърша тази работа, хората вече няма да защитават правото на убежище, -  заявява президентът. - Те ще ни кажат: "Ние не може да се справим повече, те ще ни превземат!" Проблемът е, че даваме стотици хиляди визи на хора, които остават на територията. И не я напускат. Проблемът е в това, че повече от 100 000 лица, търсят убежище, от които много малко малцинство получава правото на убежище."

Макрон коментира и призивите да бъдат затворени границите за имигранти:

"Изправени сме пред огромно лицемерие - ресторантьорският и строителният бизнес не могат да съществуват без имиграция и да се твърди противоположното е просто грешно".