Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Предпочитам да имаме хора, които идват от Гвинея или Кот д'Ивоар легално и работят, от колкото българи или украинци с техните нелегални банди". 

Това казва френският президент Еманюел Макрон пред десния седмичник Valeurs actuelles, цитиран от големия ляв всекидневник "Либерасион".

По повод изявление на френския президент Еманюел Макрон вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщи МВнР.

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник във Външно за обяснения. По-късно вечерта министър Захариева коментира пред бТВ, че според нейната информация - точният превод на думите на Макрон е бил следният :" Незаконни каналджии от Украйна и България". 

На думите на френския президент незабавно реагира и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По-късно украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, предаде БГНЕС.

„По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев.

Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Макрон е притискан както от множество представители на политическия елит, така и от голяма част от електората си да осъди нарастване на ислямизма в рамките на страната.

Острият коментар на президента може би е продиктуван от нарастващата в обществото непоносимост към мюсюлмани - в седмичника е посочено изследване от 27 октомври, публикувано в "Журнал ду диманш", според което 61 процента от французите смятат, че ислямът е "несъвместим с ценностите на френското общество".

"Републиката трябва да бъде неделима, - казва той. - Проблемът ми не е майката, която носи воал, докато придружава детето си до училище ... Тя е пуснала детето си на обществено училище и го придружава на училищното пътуване. Именно така ще спечелим обратно изгубените хора. Дете, което е добре интегрирано, чиито родители са мюсюлмани, не притеснява никого. Майката и да има шал, тя не притеснява никого.“

Погресивното издание "Либерасион" обвинява Макрон, че острият му коментар срещу мигрантите от Източна Европа е провокиран от желание да привлече избиратели от електората на десните партии. 

Интервюто е било проведено в самолет на "Еърбъс", докато държавният глава се прибирал към Франция след посещение в Реюнион и Майот.

Президентът отбелязва, че трябва да бъде изоставено погрешното гледане на отвъдморските територии на страната като на колонии, а вместо това като неразривна част от Франция. 

Той критикува получателите на социални помощи, които са дошли в страната с туристическа виза и предлага да се въведе "изчаквателен период" за търсещите убежище, като средства за тях да бъдат отпускани след време "много по щедри от Държавната медицинска помощ". 

"Но ако не свърша тази работа, хората вече няма да защитават правото на убежище, -  заявява президентът. - Те ще ни кажат: "Ние не може да се справим повече, те ще ни превземат!" Проблемът е, че даваме стотици хиляди визи на хора, които остават на територията. И не я напускат. Проблемът е в това, че повече от 100 000 лица, търсят убежище, от които много малко малцинство получава правото на убежище."

Макрон коментира и призивите да бъдат затворени границите за имигранти:

"Изправени сме пред огромно лицемерие - ресторантьорският и строителният бизнес не могат да съществуват без имиграция и да се твърди противоположното е просто грешно".

 

Коментари

Както съм казвал много пъти тук на умните и красивите,

баш европейците не ви смятат за роднини и приятели. Вие сте им най-много слуги. Герберите го разбраха отдавна и затова са по-напред от вас в отношенията с тях. Но е хубаво, че ви го казват и в пряка реч, дано го осъзнаете по-лесно ;)

Герберче просто

Ти май нищо не разбра. Макрон има против избирателите на Йорданка - борчетата и циганите. Той няма нищо против българите, а нелегалните банди от България.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Странно изказване, сигурни ли

Странно изказване, сигурни ли сте ,че преводът ви е точен? Защото ако думите са преведени точно , и ако действително е цитирана България, като източник на нелегална емиграция това показва непознаване на Правото на европейския съюз(а това е основен предмет в завършения от него ВУЗ-ENA-Националния институт по администрация). За всеки ,който има и минимални познания по Европейско право е ясно,че свободното движение на хора е ключова и основна свобода в Съюза, фундамент на ЕС, тоест по дефиниция НЯМА НЕЛЕГАЛНА ЕМИГРАЦИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ-всеки българин, отишъл във Франция е легално там, и не е емигрант, не е емиграция да отидеш от една в друга държава на ЕС. Това са азбучни факти, които са написани в първите страници на учебниците по Европейско право. Няма да задавам въпроса, колко от мигрантите от Африка работят или са на помощи-защото това би бил политнекоректен въпрос. Има достатъчно статистика например какъв процент от мигрантите, кото Меркел покани работят в германия, и колко са на помощи. А желанието на Макрон за повече бежанци, и по-малко туристи-ще кажа-има българска поговорка-внимавай какво си пожелаваш,че може и да се сбъдне.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ТУК Е СМЕКЧЕНО..

"нелегалните украински и български БАНДИ!!" За това говори Макрон.. А не за отделни граждани.. Щото тъмно-зелените ни граждани поединично пристигат.. Ама в метрото, трамвая, автобуса са си една компактна банда.. Не само във Франция.. И на църквата "Света в София" бандата им е таз като във Франция..
Николай I's picture
Николай I
Николай I

Ама нищо не разбирате! Макрон

Ама нищо не разбирате! Макрон просто иска нови попълнения за френския национален отбор по футбол. А то в Украйна и България футболисти не останаха. Аз ще изчакам Ивайло Дичев и Даниел Смилов да ми обяснят какво точно е искал да каже грандмадърфакъра, как "думите му са извадени от контекста" и френския президент стои твърдо зад "европейските ценности и общоевропейското единство". А ако през това време (не дай си Боже!) нещо гръмне някъде из Франция не забравяйте да сложите френското знаме за фон на профилните си снимки и да започвате всеки пост с "Же сюи...". Нали и ние пусто сме франкофонска нация...

Пълна излагация

И сега обидените мутри активираха българските институции да търсят сметка защо не искали нелегалните им банди
 's picture

:)

:)

Като са нелегални бандите, защо оменят мониторинга? Нали всичко ни е наред, за разлика от Румъния, която е изостанла със съдебните реформи?
Залмоксис Тракиеца's picture
Залмоксис Тракиеца
Залмоксис Тракиеца

СРАМ !

Иказването на Макрон е просто дипломатичен изказ в най-чистия му вид. В превод на прост език означава, че България се управлява от жалки престъпници начело с агент Буда борисOFF, зад когото стоят мародери и българоубийци, натрупали стотици милиони и някой дори милиарди като Румен Николов - Пашата, Ахмед Доган - Агент Сава, Делян Пеевски - Шиши, Младен Михалев - Маджо, Георги Гергов - Свинаря, Кирил и Георги Домусчиеви, Цеко Минев, Валери Симеонов - Винкела, Васил Бошков - Черепа, Орлин Алексиев , Христо Ковачки, Александър Сталийски - Котарака, Гриша Ганчев, Левон Хампарцумян, братята Маргини, братя Галеви, Варненската групировка ТИМ, Румен Гайтански - Вълка и още много знайни и незнайни уроди. Нека всяко герберче си даде сметка за кого точно гласува. СРАМ ! И във гроба няма да намерите покой герберчета ! ГЕРБаджия = БОКЛУК !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.