Григор Димитров е на полуфинал в турнира от Мастърс 1000 в Париж. В първия четвъртфинал той победи с 6:2, 7:5 чилиеца Кристиан Гарин и чака Новак Джокович, който разгроми Стефанос Циципас - 6:1, 6:2.

Техният сблъсък беше следващият в програмата в зала "Берси".

Григор не е бил на полуфинал в Мастърс турнир от повече от две години - когато триумфира в Синсинати (през лятото на 2017 г.).

Той почти сигурно ще завърши годината в топ 20 на световната ранглиста.

Българинът започна вихрено в първия сет - като продължение на вчерашната наказателна акция срещу Доминик Тийм.

 

Той проби във втория гейм и за броени минути водеше с 3:0. Гарин намали, но всичко, което успя да вземе в сета, са два гейма - за 1:3 и 2:4. При 5:2 първата ни ракета отново прониза подаването на съперника си и спечели с 6:2.

Вторият сет започна аналогично - брейк за 2:0. Продължението обаче беше по-равностойно, а в края - и драматично.

Този път непримиримият чилиец направи бърз рибрейк, а малко след това за първи път от началото на срещата изравни - 2:2.

Това вдъхна кураж на Гарин, който стабилизира представянето си на своя начален удар.

И все повече притискаше Димитров в неговите сервис геймове, но българинът все пак успяваше да се измъкне.

Така се стигна до 3:3 и 4:4. И в ключов момент 42-ият в света направи пробив, при това от 40:0 в полза на Григор Димитров. 

Тук дойде ред на Гришо да покаже, че е по-опитният тенисист - той върна пробива, така се стигна до ново равенство - 5:5, а Гарин сервираше за спечелване на сета. 

Последва гейм на нула - 6:5. И 7:5 след нов брейк. Край като за Мастърс с три поредни спечелени гейма - два от които на началния удар на противника.

2:0 и полуфинал за Григор Димитров. Това е трета поредна победа без загубен сет за първата ни ракета. Той даде сет само в откриващия си мач във френската столица - на Юго Юмбер, след това разби Давид Гофен, Доминик Тийм и Гарин.

Григор Димитров има само една победа в девет мача срещу световния №1 Новак Джокович. Тя беше постигната на клей през 2013 г. Последните два двубоя бяха през 2018 г.

Останалите два четвъртфинала в Париж са късно тази вечер. Съперници в първия са Денис Шаповалов (Канада) и Гаел Монфис (Франция), а във втория - Жо-Вилфред Цонга (Франция) и Рафаел Надал (Испания).