Финансовият министър Владислав Горанов обяви в сряда нов срок, в който очаква България да получи показа за присъединяване към чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз на ЕС. Този път заветния момент е до 30 април 2020 г.  

На 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите българското правителство пое шест ангажимента като условие България да стане част от Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), наричан още "чакалнята на еврозоната". Няма и месец по-късно дойде и обещание от евролидерите, че страната ни може да влезе в ERMII и Банковия съюз на ЕС, ако изпълни условията. Графикът, който България си беше заложила, бе това да се случи до юли 2019 г., припомня "Медиапул".

Шестте условия към България са присъединяване към Банковия съюз, засилване на макропруденциалния надзор, на контрола над небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.

В изпълнение на целта през август 2018 г. правителството одобри план за действие за присъединяване към Банковия съюз и ERMII, който вече е почти на 100% изпълнен.

"Напредъкът на България е доста гладък и положителен", обобщи Горанов днес.

И съобщи, че по един от шестте пункта от днес има развитие - в небанковия финансов сектор е дадена положителна оценка за България от страна на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Той е изпратил писмо до Европейската комисия, че подкрепя България за влизане в Банковия съюз и присъединяване на лева към ERMII. В документа пише, че все пак остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор", съобщи по-рано "Капитал". 

Най-важната мярка по пътя към Банковия съюз бе провеждането на преглед на активите и стрес тестове на шест български банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ЦКБ, ПИБ и Инвестбанк. ЕЦБ направи проверката, която показа стабилни показатели, въпреки отчетен риск при две от банките - ПИБ и Инвестбанк. 

От думите на Горанов в сряда се разбра, че ЕЦБ настоява да види, че двете банки наистина изпълняват успешно плановете си за формиране на капиталовите буфери, преди да одобри влизането на България в Банковия съюз.

"Всяка дата до края на април е реалистична. ЕЦБ очаква напредък по капиталовите планове на двете банки, което ще ни отвори пътя към единния банков надзор", обобщи Горанов.