Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В китайския мегаполис Чунцин книгите вече се продават не на бройка, а на тежест. Така притежателите на книжарници се мъчат да повишат популярността на печатните издания сред младежта, съобщи ИТАР-ТАСС. Челният опит вече се разпространява из цялата страна.

"Всяка година наблюдаваме падане на тиража на печатните книги, - разказва продавачът Ли. - Тях ги притискат електронните издания, затова ръководството реши да мине към тази нова схема на продажби".

Според схемата един "цзиня" книги (древна китайска мерна единица за тегло, днес приравнена към 500 грама) струва между 11 и 25 юана ($1,8 - $4,1) - в зависимост от категорията. Цената е доста по-ниска, отколкото при книгите, продавани на бройка.

Местната младеж реагирала положително на нововъведението.

"Направих изчисление, че ако искам да си купя моите любими книги на парче, то трябва да дам около 1 300 юана ($ 211). Сега ми струваха само 137 юана ($ 22)", казва студентът Ван.

И всичко това при положение, че Китай влиза в петицата на най-четящите страни в света - всеки китаец чете средно по 8 часа седмично. Не е ясно как ще реагират китайските писатели, пък и всички, които искат да стъпят на онзи пазар. Вероятно ще започнат също да пишат тежки и многословни книги. Може и да минат на концептуална литература - по една дума на страница, примерно.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.