Британската национална телевизия BBC е предприела нов метод за борба с интернет цензурата - създаване на огледален сайт в т.нар. тъмен уеб (Dark Web), съобщи Engadget.

В някои държави правителствата ограничават достъпа на гражданите си до части на световната мрежа - ярък пример е Китай, но в близкото бъдеще и Русия планира да изолира своя интернет от останалата част от света.

Ако човек обаче си свали браузъра Tor, той може да влиза в интернет навсякъде и напълно анонимно дори и местните провайдъри да се опитват да го блокират. Т.нар. тъмен или дълбок уеб са онези интернет страници, които не са индексирани от търсачките и в които често се осъществява незаконна дейност като поръчкови убийства, контрабанда, разпространение на детско порно, но и също така се ползват от дисиденти и разпространители на засекретени документи.

При ползване на интернет през Tor локацията и личността на потребителя са защитени от множество слоеве криптиране и разпращане на сигнала. Това води до значително по-бавна връзка, но за сметка на това - практически пълна анонимност и сигурност.

Затова и Би Би Си са създали версия на основния си уебсайт BBC News на адреса bbcnewsv2vjtpsuy.onion. Той не може да бъде достъпен през нормален браузър, разбира се. Освен стандартната англоезична версия в него ще са включени и BBC Arabic, Persin и Russian, което подсказва в кои райони на света се очаква затягане на интернет цензурата. В момента Би Би Си е блокиран в Китай, Иран и Виетнам.