Днес правителството на Хонконг официално изтегли проектозакона за екстрадиите от дневния ред на парламента, предаде Ройтерс. Досега той беше само замразен в парламентарния дневен ред заради протестите.

Демонстрантите обаче не дават сигнали, че скоро ще се приберат по домовете - те настояват лидерката на територията Кари Лам да бъде отстранена от поста, както и да се разследва полицията заради насилствените опити да се потушат протестите.

"Няма особено разлика между суспендиране и оттегляне (на закона за екстрадиция)... Това е твърде малко, твърде късно – сподели 27-годишен протестър няколко часа преди оттеглянето на закона. - Все още има много въпроси, на които правителството трябва да отговори, особено проблема с насилието на полицията."

Преди Лам бе обявила, че законът за екстрадицията ще бъде временно замразен.

Последните допитвания показват, че Кари Лам се ползва с едва 22-процентно обществено доверие, а мандатът ѝ изтича през 2022 г. 

Същевременно стана ясно, че Хонконг освобождава заподозрения за убийство, чийто случай стана повод за вълната от протести в бившата британска колония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двадесетгодишният Чан Тункай е обвиняван в убийството на бременната си приятелка, извършено, докато двамата са били на почивка в Тайван. Твърди се, че той се е подчинил на призива на медиите и се е извинил на семейството на убитото момиче, както и на хонконгския народ.

Чан прекара 18 месеца в затвор в Хонконг по обвинение, че е откраднал имущество на приятелката си. Той твърди, че иска да отиде в Тайван, където е издирван за убийството на момичето. Но между Хонконг и Тайван няма споразумение за есктрадиция на престъпници.

Днес при освобождението на Чан Тункай правителството на Хонконг каза, че той е свободен да отиде в Тайван. Правителството поясни, че в Хонконг не може да се гледа дело за убийство срещу мъжа, защото доказателствата срещу него са в Тайван.

Този случай именно накара Кари Лам да се опита да реформира законите за екстрадиция на Хонконг. Но тези планове щяха да променят и екстрадицията към Китай, което именно породи вълната от протести. Постепенно протестиращите започнаха да настояват за повече демокрация, за по-големи свободи и за преки избори.