Държавната компания "Български пощи" да бъде натоварена с дейността по разпространяването на печатните медии - такова решение в дневния ред на правителственото заседание анонсира в началото му премиерът Бойко Борисов. Не даде повече подробности по самия документ, но заяви: 

"За свободата на словото това, което може да се направи, е да не се позволи частници да извършват разпространението. "Български пощи" са държавни, така всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат".

Контекстът на заявката от днес бе свързан с две неща. Първото е препоръката мониторинговият доклад на Брюксел за България да отпадне и бъдещ общ мониторинг над върховенството на закона, свободата на словото и демокрацията, за който се говори в ЕС и който да важи за всички държави членки на съюза. Отделно, в миналогодишния доклад на ЕК безпрецедентно Комисията включи текст, касаещ състоянието на медиите у нас, базиран на наблюденията на "Репортери без граници". Говори се за атаките от някои медии срещу председателя на ВКС Лозан Панов и срещу други съдии.

Второто - посещението на генералния секретар на "Репортери без граници" миналата седмица, когато той се срещна с президента Румен Радев в деня, в който премиерът бе в Брюксел за сбирката на правителствените ръководители в ЕС.

Борисов обясни, че именно заради ангажиментите си в Брюксел, за които от "Репортери без граници" са знаели, не се е срещнал с тях (пропусна да отбележи, че и от организацията признаха, че това е причината за липса на среща с изпълнителната власт, но заявиха още, че преди това в продължение на 3 години не са получавали отговор на искането за среща с министър-председателя - б.р.).

Премиерът декларира, че внимателно е чул какво са казали представителите на глобалната медийна организация и това, което може да направи държавата, е свързано именно с разпространението на печата. 

Идеята за "Български пощи" не е нова. През май 2018 г. на среща на ГЕРБ в Стара Загора Борисов даде заявка за медийни регулации. Тогава бе ядосан на отразяване на новини, свързани с него и президента на Франция Еманюел Макрон. 

"Сега и на Московски (Ивайло Московски, министър на транспорта и съобщенията към онзи момент, б.р.) ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: "Бе ти разбра ли?", Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим", заяви тогава Борисов.

Преди това - в началото на 2018 г., премиерът бе разпоредил работна група в Министерския съвет да започне работа по изготвянето на правила за медиите и прати до Комисията за защита на конкуренцията искане за изготвяне на секторен анализ, в това число и за разпространението. Мотивът бе осветляване на финансирането на медиите, както и на разпространителския пазар. Поводът - внесени малко преди това законови промени с автори депутати от ДПС, след които и медийният собственик Делян Пеевски. 

Последва анализ на КЗК на медийния сектор от 133 страници, който излезе в края на юни м.г. Но той се оказа с фокус проблемите при телевизионния пазар. За монопол в разпространението например от КЗК не откриха съществен проблем. Посочи само, че има концентрация на услугата, но и няма пречка за поява на нови играчи на пазара.

(От години се говори, че монополист в разпространението е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който сам е издател. По документи такава връзка КЗК не отчете при последния си анализ конкретно по темата преди 4 години).

За разглеждането на подобна точка от правителството днес не бе съобщено в предварителния дневен ред, който се разпраща до медиите ден по-рано, т.е. била е внесена като извънредна. Все още не е ясно как е регулирано законодателно това предложение, от което, ако се съди по думите на Борисов, изглежда, че държавата ще задължи частните субекти, произвеждащи печтани издания, да работят само с нея, което е в разрез с правилата за защита на конкуренцията.

След заседанието на Министерския съвет обаче бе съобщено с кратко обобщение на приетата точка, че всъщност пощите няма да разпространяват всички печатни издания, както Борисов се изрази по-рано.

"Кабинетът прие решение "Български пощи" ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. Възлага се на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения", пишат от МС.

С други думи - става въпрос за "печатни" издания, а не за "печатните" издания. Щяло просто да има "диверсификация" на разпространението.

"Български пощи" ЕАД е еднолично търговско дружество със сто процента държавно участие в капитала. Също така дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна. Това дава възможност за диверсификацията на разпространението без да се ограничава конкуренцията", пишат още от МС.

За доклада на ЕК: Случи се нещо хубаво за България

Коментара си за препоръката на ЕК мониторинтовият механизъм за България да бъде прекратен премиерът Бойко Борисов започна с благодарности - към Жан-Клод Юнкер, към еврокомисаря и заместник на Юнкер досега - Франс Тимерманс и към лидера на ПЕС Сергей Станишев. 

Министър-председателят изрази съжаление, че някои негови опоненти тълкували добрата новина сякаш е подарък за правителството. 

"Там не пише за правителството, пише България. Случи се нещо хубаво за България. Ако те дойдат на власт ще има държава, която не е под удариге на механизма", подчерта Борисов.

Не е добра новина обаче лошият евродоклад за Румъния, оцени премиерът.

"Трябва да вървим заедно, за да има стабилност в региона.

Докладът за страната ни трябвало още повече да ни мотивира за борба с корупцията и контрабандата.

Знаем, че още не сме идеални и трябва да положим още усилия", изтъкна Бойко Борисов.