В края на 2018 г. "Филип Морис интернешънъл" излезе с два нови модела на бездимното си устройство IQOS - версиите 3.0 и 3 Multi, като неочаквано устройството дойде в България почти моментално сред международното му представяне. А сега новият модел - 3 Duo - ще излезе на пазара у нас на 4 ноември, като единствено Япония и Мексико го получават по-рано.

Но какво е новото на поредното устройство за нагряване на тютюна? Този въпрос е особено важен, след като през миналата година основният модел на компанията получи предимно визуален ъпгрейд.

Същият отвън, ключово различен отвътре

IQOS 3 представи нова визия на продукта - матирано алуминиево тяло, по-лесно прибиране на т. нар. холдър, странично капаче, което според компанията се чупи по-трудно и по-рядко от капака отгоре, който версия 2.4 имаше. 

Но в ядрото си IQOS 3 остана същото устройство - с може би малко по-бързо зареждане на основната батерия и на тази на холдъра (заради новото зарядно тип USB-C). Малко обаче оправдаваше далеч по-високата цена.

IQOS 3 Duo носи качествена промяна - холдърът вече има заряд за употребяването на два стика Heets, преди да трябва да се върне в зарядното устройство. 

Джордж Маргонис, генерален мениджър на "Филип Морис България", който ползва IQOS още от версията 2.0, излязла още през 2015 г. в Япония, обясни нагледно ползата от това на представянето на новия модел пред медиите снощи:

"Тогава бях пушач и пуших понякога една след друга две цигари сутрин с кафето... И трябваше да чакам по 5 минути между нагряването. А устройството имаше батерия само за 13 стика."

Джордж Маргонис, генерален директор на "Филип Морис" за България.

Ключово за преминаването към IQOS и изоставянето на по-вредните обикновени цигари е удобството на устройството, подчертават от ФМИ. За да избере новият тип употреба на тютюн, пушачът първо трябва, от една страна, да свикне с вкуса и особеностите на стиковете, от друга - да не нарушава типичните си ритуали. Новият IQOS позволява това повече отвсякога.

„Вече над 12 милиона пълнолетни пушачи по света са избрали IQOS, като над 70% от тях (близо 9 милиона) са спрели да пушат и са преминали изцяло на нашата система за нагряване на тютюн", похвалиха се от "Филип Морис интернешънъл".

В България ръстът на потребители продължава, макар и не толкова експлозивно, колкото в началото. От компанията отбелязаха, че според множество изследвания при бездимните тютюневи изделия има 95% по-малко вредни вещества - макар това да не означава автоматично 95% по-малко вреда, нито пък че употребата на IQOS и Heets e безвредна. 

Времето за зареждане

Визуално новият IQOS 3 Duo има само две забележими разлики - по една допълнителна LED лампичка на зарядното и на холдъра. Те показват кога батерията е готова за един и за втори заряд.

Видимо е подобрено времето за един заряд - ако преди то беше около две минути и половина, сега холдърът е готов за повторна употреба след по-малко от 1 минута и 20 секунди.

За пълно зареждане на холдъра обаче са нужни малко над 4 минути и половина. Причината за това е нелинейното зареждане на литиево-йонните батерии. Подобно на смартфоните, в които качването от 0 до 50% става много по-бързо, отколкото от 50 до 100%.

Друг важен елемент е чувствителността на този тип батерии към температура - не очаквайте същите резултати, ако сте навън и термометърът е под нулата. Тогава зареждането се забавя с 20-30 секунди. 

Зарядното устройство отново издържа около 20-25 зареждания на холдъра - тоест малко над кутия от Heets. Те пък се сдобиха преди две седмици с нов вариант - Teak Selection, който също идва първо в България и още само 2 държави в Европа - засега. Това може би компенсира българските потребители, които получиха Sienna няколко месеца след сърби, италианци и други.

Един е новият визуален елемент на IQOS 3 Duo - титулния вариант в меден цвят. Добрата новина е, че ако сте си взели специален цвят панел или капачка за холдъра за IQOS 3, те са напълно съвместими с новия Duo.

Всъщност всички аксесоари на IQOS 3 са съвместими с Duo - двете устройства са с един размер.

А най-добрата новина е, че новият модел ще е само с около 20 лв. по-скъп от стария, който в момента се продава за 170 лв.