Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившите футболисти са три и половина пъти по-заплашени от заболявания като деменция, показва изследване на експерти от Университета на Глазгоу. Те свързват този тип болести с ударите по топката с глава.

Проучването е финансирано от Футболната асоциация на Англия и Асоциацията на професионалните футболисти. То започна от семейството на починалия бивш играч Джеф Естъл, което твърди, че смъртта му е пряко свързана с травми на мозъка, до които се е стигнало от удари с глава.

Изледването се позовава на проби на 7 676 бивши футболисти в сравнение с тези на 23 000 души, които никога не са играли професионално.

Започнало е през януари миналата година, а основен консултант му е бил д-р Уили Стюърт, невролог.

Според него рискът за бившите професионални футболисти е много по-висок за нервнодегенеративни болести като деменция, Алцхаймер, заболяванията на моторните неврони (като АЛС), Паркинсон и т.н., отколкото при всички останали.

В същото време те по-рядко боледуват от рак и сърдечни заболявания. 

В последните години много се говори за връзката между контактните спортове и нервнодегенеративните заболявания. Счита се, че ударите в главата имат огромно значение. В Америка бе открита болестта Хронична травматична енцефалопатия - след поредица от странни обстоятелства при смъртта на водещи бивши играчи по американски футбол.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.