Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Антиправителствените протести, които разтърсиха Ливан в събота за трети пореден ден, хванаха политическия елит неподготвен и поставиха във фокуса на вниманието задълбочаващите се проблеми на страната, заявиха експерти.

"Протестите бяха шок за всички ливански политици, защото протестиращите са от различни вероизповедания и са без политическа принадлежност", каза ливанският активист Амар Абуд. "Ливанците разбраха, че да излязат на улицата, е единственото им средство да променят статуквото", добави той.

Ливанските граждани понасят несгодите от плачевното икономическо състояние на силно задлъжнялата си страна, както и от повишаването на данъците като например облагането на обажданията чрез приложението "Уотсап" с цел да бъде напълнена държавната хазна.

Много от протестиращите скандираха "Народът иска да смени режима", лозунг, напомнящ на бунтовете от Арабската пролет през 2011 г., свалили президентите на Тунис, Египет, Либия и Йемен.
Ливанските демонстранти обвиняват политическата класа на страната в лошо управление, разхищение на държавни средства и ширеща се корупция.

"Ливанските политици сякаш са изгубили връзката с хората", каза Насиб Горбел, анализатор в банковия сектор.

"Вместо да работят за намаляване на разходите, тези политици искат да въвеждат нови данъци", заяви той пред ДПА.
В петък ливанският премиер Саад Харири даде 72-часов краен срок на партньорите си в управлението за постигане на съгласие за решаване на икономическата криза.

Харири, който е на поста си от 2016 г., обвини неназовани групи, че спъват реформите, за които се смята, че са от решаващо значение за излекуването на боледуващата икономика.
Някои протестиращи са непреклонни.

"Не вярваме на сегашните ни политици", каза Хала Шабан в Бейрут, където антиправителствените митинги привлякоха повече демонстранти. "Вече им дадохме няколко шанса, но те не направиха нищо за народа. Единственото решение сега е революция срещу всички тях", добави тя.

"Предупреждавахме ги преди това с малки протести, но вече на мнозинството от ливанците, ако не и на всички, им омръзна. Всички сме задлъжнели", каза протестираща, представила се само като Нада.
Ливан е под натиск от Световната банка и Международния валутен фонд да вземе мерки за строги икономии в замяна на финансова подкрепа.
Страната има един от най-големите държавни дългове в света, равняващ се на около 150 процента от брутния вътрешен продукт.
Хилал Хашан, преподавател по политология в Американския университет в Бейрут, заяви, че не смята, че смяна на правителството ще реши икономическите проблеми на Ливан.

"Ливан е на кръстопът. Всеки, който дойде (на власт), ще бъде от същите тези политици, които са основната причина за икономическата и финансова криза", каза Хашан пред ДПА.

За някои демонстранти продължаването на уличните протести и настояването за драстични промени е единствената надежда.
"Нищо няма да ни отмести от улиците", каза Рола, която има собствен бизнес, но в резултат на икономическата криза е затворила два от магазините си.
"И преди сме ги чували да обещават, но нищо добро не се случи. Те единствено затъваха в корупция и злоупотреби за сметка на бедния ливански народ. Няма да си тръгнем", добави тя, съобщава БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.